Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Kamis, 30 Oktober 2008
ARKIB : 08/11/2007
Dakwah di pedalaman Sabah perlu digiatkan


KAMPUNG Mosolog, Tandek adalah sebuah kampung yang didiami oleh suku kaum Dusun di dalam daerah Kota Marudu, Sabah. Uniknya kerana sebahagian penduduk di kawasan ini beragama Islam yang diperoleh semasa proses pengislaman beramai-ramai sekitar tahun 1980-an.
Namun agak malang kerana meskipun telah lama menganut agama suci itu tetapi pengetahuan penduduk mengenai Islam masih cetek.
Malah terdapat di antara mereka yang tidak mengamalkan ajaran agama itu dan ada juga terus meninggalkannya.
Menurut pendakwah bebas, Mohd. Nazri Abdullah, ini berikutan tiadanya gerakan susulan untuk mendekati golongan itu setelah mereka memasuki Islam.
Akibat daripada itu, diakui masih terdapat orang-orang tua Islam yang masih minum air tapai ketika sambutan Pesta Menuai.
Beliau menarik perhatian terdapat kisah seorang tua Islam yang memakai songkok dan berseluar pendek keluar memburu.
Sekembalinya daripada memburu, lelaki tersebut didapati memikul seekor babi hutan yang haram di sisi agama.
“Inilah kesan kurangnya dakwah dan pengetahuan agama penduduk kampung di mana Islam itu hanya pada nama,” katanya yang merupakan anak kelahiran Kampung Mosolog.
Sehubungan itu, baginya, gerakan dakwah perlu ditingkatkan sehingga ke akar umbi agar ajaran agama tersebut dapat difahami dan diamalkan.
Beliau yang berpengalaman menganjurkan lebih 3,000 program di pedalaman Sabah, mengakui masih ramai orang Islam di kawasan itu memerlukan bimbingan.
Nazri dibantu oleh dua rakannya yang juga bekerja secara sukarela iaitu Rosnani Ontul dan Muslin Abdullah.
Antara aktiviti yang dijalankan ialah menganjurkan pelbagai program berbentuk keagamaan seperti ceramah, kursus dan sebagainya di kampung-kampung.
“Kita akan memanggil penceramah bebas yang bertauliah untuk menyampaikan ilmu kepada penduduk kampung,” ujarnya.
Namun program-program seperti itu menuntut banyak pengorbanan termasuklah keperluan kewangan yang tinggi.
Sehingga kini, beliau mendapat bantuan kewangan daripada individu tertentu termasuk wakil-wakil rakyat.
Beliau turut menyeru orang Islam agar menyumbang kepada program dakwah tersebut dan mereka yang ingin berbuat demikian boleh menghubunginya di talian 019-5399476.
( UTUSAN MALAYSIA )

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi