Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Rabu, 29 Oktober 2008


Dalam perjalanan ke Kg. Kabimbangan, Semporna.
Sabah - Program Dakwah 2007


33 program Ramadan libatkan saudara baru


KOTA KINABALU Yayasan Ithimam menganjurkan 33 program melibatkan saudara baru sepanjang Ramadan di sekitar bandar raya ini.
Penyelaras Program-program Mualaf Sabah, Mohd. Nazri Abdullah berkata, antara pengisian program itu ialah majlis berbuka puasa, tazkirah, terawih dan khutbah Jumaat.
"Program ini dibuat di rumah mualaf, surau dan masjid, khusus untuk saudara-saudara baru bertujuan mengerat silaturrahim dan memantapkan kefahaman tentang Islam," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Yayasan Ithimam adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam yang berpangkalan di Semenanjung.
Beliau berkata, daripada 33 program itu, 13 daripadanya telah pun dilaksanakan di luar Kota Kinabalu bermula awal hingga pertengahan Ramadan.
Mohd. Nazri memberitahu, enam daerah tersebut iaitu Ranau, Kota Marudu, Matunggong, Semporna, Papar dan Kinarut dengan tiga program diadakan setiap hari.
"Kemuncak program ini akan diadakan di Surau Kampung Salimandut, Kota Marudu pada 22 September ini. Pembantu Menteri Kewangan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan akan hadir.
"Beliau akan menyerahkan bantuan dan sumbangan peribadi kepada tujuh buah keluarga miskin di situ bagi meringankan beban mereka dan persiapan menyambut hari raya," ujarnya - UTUSAN MALAYSIA2 komentar:

  1. usaha yang bagus. Semoga berjaya dan terus berjaya.

    BalasHapus
  2. ini semua sokongan dpd sahabat2 seperjuangan termasuk cikgu ..

    BalasHapus

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi