Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Minggu, 12 Oktober 2008

MUALAF MINTA SENATORKOTA MARUDU 29 Sept. – Kerajaan diminta melantik seorang senator yang terdiri daripada etnik dusun beragama Islam bagi menjaga kebajikan dan kepentingan golongan mualaf di Sabah.
Penyelaras Program-Program Mualaf Sabah, Mohd. Nazri Abdullah (gambar) berkata, perkara tersebut penting supaya nasib saudara-saudara baru di negeri ini tidak terabai sekali gus terbela.
‘‘Senator ini akan menjaga hal ehwal dan keperluan masyarakat mualaf di Sabah seperti mana senator dilantik daripada kalangan Orang Asli di Semenanjung untuk menjaga komuniti mereka.
‘‘Kami melihat perkara ini sangat perlu kerana nasib saudara-saudara baru semakin hari semakin tidak diendahkan termasuk masyarakat Islam sendiri,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata, senator itu juga perlu merupakan seorang mualaf kerana hanya mereka mempunyai pengalaman sebagai saudara baru serta amat memahami apa yang diperlukan.
Pada masa yang sama, Mohd. Nazri meminta para dermawan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam supaya prihatin dan tidak meminggirkan golongan itu yang amat memerlukan bantuan.
‘‘Ramai mualaf yang sudah memeluk Islam lebih 20 tahun, tetapi tidak pernah menerima zakat atau bantuan lain.
“Kita juga tidak mempunyai kompleks khusus untuk saudara baru menjalankan aktiviti.
‘‘Malah, kelengkapan asas untuk beribadah seperti sejadah, al-Quran, telekung, kain pelikat dan sebagainya disumbangkan oleh beberapa individu yang prihatin sahaja,’’ katanya.
Katanya lagi, rata-rata yang memeluk Islam di Sabah datang daripada kumpulan etnik yang berbeza dan saudara baru itu amat memerlukan bimbingan dan bantuan saudara sesama Islam.
Tambahnya, bagi sesiapa yang ingin menyumbang wang atau memberi sebarang bentuk bantuan boleh berhubung di talian 019- 8827449.

1 komentar:

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi