Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 25 Oktober 2008

" Mufti Perlis sokong bina Masjid Cina Muslim "
( Utusan Malaysia )
KANGAR 24 Okt. – Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin bersetuju dengan cadangan agar masjid komuniti Cina Muslim didirikan kerana ia boleh membantu golongan Muslim bukan Melayu mendalami agama Islam dengan lebih berkesan.
Beliau berkata, penubuhan masjid itu adalah langkah terbaik kerana pengurusan masjid yang dikendalikan oleh golongan tersebut sendiri lebih memahami masalah yang dihadapi oleh komuniti Cina Muslim.
Katanya, jika imam-imam masjid itu terdiri daripada Cina Muslim, pengembangan agama Islam menjadi lebih mudah melalui pengunaan bahasa yang mudah difahami.
‘‘Saya telah mencadangkan perkara ini pada Januari 2007 tetapi ia telah ditentang oleh kelompok yang sempit pandangannya, mereka beranggapan Islam di Malaysia mestilah beridentitikan Melayu sahaja.
‘‘Masyarakat Cina Muslim telah lama memohon masjid seperti ini kerana orang Cina yang menganut Islam apabila terputus hubungan dengan masyarakat Melayu seperti bercerai atau bergaduh, mereka ada tempat dituju dan lebih memahami masalah mereka,” katanya di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas cadangan Ahli Parlimen Kulim/Bandar Baharu, Zulkifli Noordin di Parlimen semalam yang mahukan kerajaan membina sebuah masjid Cina di pusat bandar Kuala Lumpur dengan segala aktivitinya termasuk kuliah dan khutbah Jumaat disampaikan dalam bahasa Mandarin.
Dr. Asri berkata, masih terdapat sikap prejudis yang tinggi antara Muslim dan bukan Muslim dalam keadaan tertentu di negara ini walaupun selepas lebih 50 tahun merdeka.
‘‘Orang bukan Islam masih melihat Melayu itu sebagai lambang Islam sehingga perkara negatif yang dilakukan oleh Melayu dikaitkan dengan Islam walaupun perkara itu dilarang oleh agama.
‘‘Mengapa perkara ini berlaku? Ini bermakna dakwah tidak berjalan dengan baik, mesej Islam tidak sampai. Apakah Islam telah maju dalam hal ini dan ke mana perginya bajet besar yang diperolehi badan-badan agama setiap tahun,” katanya.
Beliau juga memuji keberanian Zulkifli bersuara demi menegakkan Islam walaupun terpaksa mengkritik kelemahan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dianggotainya dan juga Barisan Nasional (BN).
Menurutnya, tindakan itu merupakan perkara yang bagus dalam perkembangan politik negara kerana ahli politik mula terbuka dan tidak terlalu taksub dengan politik kepartian masing-masing.
‘‘Saya harap budaya seperti ini berterusan kerana sebelum ini parti pembangkang dan kerajaan takut memberi pandangan yang berbeza atau menyentuh parti mereka, takut dikenakan tindakan.
‘‘Sikap seperti ini yang lebih terbuka dan matang merupakan refomasi yang seharusnya dilakukan oleh setiap ahli politik sama ada pembangkang atau kerajaan, bukan refomasi dalam bentuk lain atau terlalu taksub dengan parti masing-masing,” jelasnya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi