Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Jumat, 14 November 2008

9 Nov lalu, saya berkesempatan melihat sendiri persidangan UMNO bahagian Kepala Batas yang diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah bin Ahmad Badawi yang disifatkan sebagai ' orang berperwatakan lembut '. Kalau anda baca akhbar pro kerajaan mahupun sebaliknya, tentu anda semua akan melihat pelbagai jenis pujian dan kutukan kepada Perdana Menteri kita yang ke-5 ini. Antara 5 orang PM, beliau merupakan PM yang paling banyak mendapat kritikan dari pelbagai lapisan masyarakat bermula rakyat hingga menteri hatta MTnya sendiri. Apapun pandangan mereka, bagi saya, perwatakan beliau didominasi didikannya sebagai seorang anak ulama dan beliau sendiri sebagai ahli agama. Jika tidak kerana didikan itu, beliau tidak mungkin bersifat tolak ansur, pemaaf, sabar dan segala sifat mahmudah yang dimilikinya. Kerana kenal dosa, pahala , syurga dan nerakalah beliau tidak mengendahkan pelbagai kutukan yang datang mengkritik hebat kepimpinan beliau. Kalaulah Pak Lah bersifat sebaliknya, Pak Lah boleh buat apa sahaja untuk menentang musuh-musuh politiknya hatta membongkar keburukan orang-orang UMNO munafik yang pura-pura setia kepada agama, bangsa dan negara walhal sebaliknya. Atas dasar ISLAM, Pak Lah tidak mungkin bertindak sebegitu. Persoalannya, selepas ini, apakah kita akan mendapat seorang PM yang berjiwa agama dan khatam al-Quran di kalangan ahli UMNO ? Pak Lah boleh baca Yassin tanpa buku, boleh juga jadi imam solat dan saya pernah menjadi makmumnya. PM seterusnya pula, bagaimana? Sangat singkat waktu Pak Lah menjadi PM. Biarlah...biarlah Pak Lah bersama Allah. Jika tiada manusia mampu menolongmu ketika turunmu, Allah pasti membantumu. Biar dia saja yang menelanjangi keburukan orang-orang yang berniat jahat padamu. Lepaskanlah tali harapmu pada manusia dan tambatkan keyakinanmu kepada Allah...

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi