Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Minggu, 02 November 2008

ARKIB : 27/09/2008 ( Utusan Malaysia )
Salur maklumat kemiskinan

Oleh ZULHISHAM ISHAK

KOTA MARUDU 26 Sept. - Pegawai Kemajuan Rakyat (PKR) dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di sini diminta memainkan peranan proaktif dan berkesan dalam menyalur maklumat kepada kerajaan negeri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tandek, Anita Baranting berkata, mereka sepatutnya menyediakan laporan yang tepat mengenai semua masalah yang timbul supaya dapat diambil tindakan.

"Mereka perlu turun padang melihat dan mencatat masalah sebenar penduduk, laporan mesti lengkap dengan gambar supaya kerajaan dapat ketahui keadaan yang sebenar.

"Kita tidak mahu mereka yang sepatutnya dibantu tetapi tercicir daripada menerima bantuan kerajaan. PKR, JKKK dan ketua kampung perlu memainkan peranan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau mengulas penderitaan hidup orang kurang upaya, Jaibal Enjab, 68, di Kampung Salimandut, di sini yang hidup di sebuah pondok usang dalam keadaan serba daif selama 17 tahun.

Jaibal tinggal di situ hampir dua dekad dan nasibnya tidak pernah dihiraukan oleh PKR atau JKKK kawasan itu sehingga Utusan Malaysia membuat pendedahan nasib warga emas itu, Rabu lalu.

Berikutan pendedahan itu, Pejabat Pembangunan Negeri Sabah, kelmarin berjanji akan membina sebuah rumah untuk Jaibal dan anaknya, George, 17, di Kampung Rasak atau di kampung berdekatan di sini.

Anita berkata, jumlah kemiskinan di daerah ini masih tinggi dan jika PKR atau JKKK tidak memainkan peranan dengan berkesan, nasib mereka yang miskin tidak akan terbela.

"Mengikut perangkaan dari Januari hingga Jun lalu, jumlah mereka yang miskin tegar di Kota Marudu adalah seramai 740 orang dan di Tandek pula 596 orang tidak termasuk mereka yang miskin biasa," katanya.

Katanya, pembasmian kemiskinan perlu dilakukan segera bagi mencapai tahap kemiskinan tegar 2010 seperti mana hala tuju yang telah ditetapkan kerajaan negeri dan Pusat.

Sementara itu, Pegawai Daerah Kota Marudu, Lovita Koison berkata, pihaknya akan mengadakan mesyuarat dengan semua PKR atau JKKK di sini bagi memastikan perkara itu tidak berulang.

Melalui mesyuarat itu juga katanya, pihaknya akan mengenal pasti penduduk yang layak menerima bantuan supaya tidak ada lagi mereka yang terlepas pandang.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi