Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Selasa, 18 November 2008" Mereka mendapat hidayah ( Masuk Islam ) pada bulan Ramadhan tahun 2008, dan pihak berwajib sepetutnya mengambil perhatian cepat terhadap mereka, namun sehingga hari ini saya belum terima berita daripada mereka adanya pihak atasan yang datang membantu mereka "
Dana khas bantu saudara baru, gerak dakwah di Sabah
( Utusan Malaysia )
KOTA KINABALU 17 Nov. - Kerajaan akan mempertimbangkan untuk memberi satu dana khas bagi membantu saudara-saudara baru serta menggerakkan aktiviti dakwah Islam di negeri ini.
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya menyedari keperluan peruntukan yang diperlukan negeri ini untuk melaksanakan aktiviti dakwahnya.
"Saya telah mengadakan perbincangan dengan Persatuan Cina Muslim dan juga dengan Persatuan Saudara Baru Cina di Sabah dalam beberapa pertemuan yang lalu. Saya akan mengusahakan dana khas untuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam ini selain peruntukan daripada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Karnival Dakwah Sempena Sambutan 30 tahun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) cawangan Sabah di sini hari ini.

2 komentar:

  1. Di gambar tu mcm muka si Ukir.. Adik mu ka itu? Kawan baik ku tu dulu time di SMK Tandek... Kirim salam sama dia kie... Teruskan usahamu yang baik2... InsyaAllah sekiranya diberi kekuatan oleh Allah satu hari nanti saya akan mencurahkan bakti kepada semua masyarakt KM, Sabah dan seterusnya Malsysia dan yang paling penting sumbangan kepada Islam...

    BalasHapus
  2. Ya si ukir ... ok salam akan saya sampaikan..

    BalasHapus

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi