Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Senin, 17 November 2008Sudah 3 malam saya tidak dapat online di internet kerana sistem celcom di Sabah dan Sarawak sedang di upgrade. Itu jawaban pegawai pengendali ketika saya tanya mereka tentang masalah ini. Saya terpaksa bersabar. Bercakap tentang sabar, Allah meletakkan nilai yang tinggi untuk orang-orang yang sabar tetapi, manusia pula sebaliknya. orang yang mengambil sikap bersabar kadang-kadang dikatakan penakut dan pengecut. Segelintir masyarakat mengecop orang lelaki bukan lelaki sejati jika bersabar dan tidak melawan ketika dicabar. Bercakap soal cabar pula, Sejak akhir-akhir ini kia lihat, cabar-mencabar sudah mula menjadi amalan pilihan orang-orang politik. Bila sudah dicabar kemudian menang, nah, tersenyum lebarlah pemenang ini. manakala sebaliknya pula bagi mereka yang menerima kekalahan. Inilah ragam dunia. Ini pula pengalaman kami di sebuah kampung di daerah Ranau. Kesabaran kami sedikit teruji bila orang-orang kampung tidak mahu datang ke surau mendengar ceramah sedangkan guru @penceramah bersusah payah datang anak beranak untuk membantu mereka mendalami agama. Alasan mereka mudah sahaja, sibuk dan penat bersawah padi. 2, 3 orang kanak-kanak dan sebilangan kecil orang dewasa yang boleh dihitung dengan jari tangan dan kaki saja yang datang ke surau, itupun ketika Maghrib dan Isyak sahaja. Agaknya, kenapa ini berlaku ? Adakah kerana kerana kurang usaha dakwah di kampung itu dan kalau ada pun berjadual. Ketika hendak berangkat pulang, saya sempat bertanya pengerusi surau tentang jumlah orang Islam di kampung ini. Jawabnya 100% penduduk di sini beragama Islam tapi yang datang ke surau ini hanya beliau dan 2,3 orang sahaja. Beliau sempat merakamkan rasa sedih beliau terhadap keadaan masyarakat di kampung itu. Melihat keadaan surau yang luas dengan kemudahan lengkap yang diberi kerajaan, saya meninggalkan pengerusi itu dengan cadangan bagaimana kiranya diadakan program sekali dengan memotong lembu dan panggil orang kampung datang makan sekali gus mendengar ceramah. Jawabnya pada saya “ kalau macam itu, tidak payah kita jemput pasti mereka datang ”. Jadi, cubalah anda bayangkan, apa akan jadi pada agama Allah ini kalau inilah hakikat dan kenyataan yang kita lihat dalam masyarakat kita sekarang ? atau mungkin di tempat anda tidak berlaku hal seperti ini ?

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi