Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 06 Desember 2008

Dusun Islam Ranau, Sabah.
Generasi Dusun Islam di Ranau mendapat Islam daripada dua pendakwah awal yang datang ke Ranau iaitu Allahyarham Mandur Syarif yang berasal dari Indonesia yang memperkenalkan Islam ke tengah-tengah masyarakat Dusun dengan cara perubatan atau lebih dikenali masyarakat Ranau sebagai ( Bomoh ). Manakala seorang lagi ialah Allahyarham Haji Zaini Al-Palembang yang membawa Tareqat, ke dalam masyarakat suku ini. Semoga roh mereka di rahmati Allah, Al-Fatihah.

Begitulah berhikmahnya dua orang tokoh ini menawan masyarakat Dusun sehingga Islam di terima sebagai anutan mereka. Kedua-dua mereka bermasyarakat dan tinggal bersama orang kampung suku Dusun. Sehingga ke hari ini, dua nama besar ini sukar di cari ganti.
5 komentar:

 1. Di kesempatan ini saya nak ucapkan selamat hari raya Korban khas tuk Abg Nazri sekeluarga... Ada buat korban ka tahun ni???

  BalasHapus
 2. Selamat hari raya korban juga untuk Lt.M Musli ... kita tak ada buat korban tahun ini, kerana kita akan adakan prgrm berkhatan di pulau banggi pada 16 - 17

  BalasHapus
 3. SELAMAT MAJU JAYA BRO.... TERUSKAN PERJUANGAN KEARAH KEBAIKAN DIRI, KELUARGA DAN MASYARAKAT UMUMNYA.....

  BalasHapus
 4. Assalammualaikum w.b.t.
  Ustaz, saya amat berminat untuk mengetahui dengan lebih mendalam berkenaan proses dan tokoh2 yang bertanggungjawab dalam menyebarkan agama islam di Ranau terutamanya dalam lingkungan etnik Dusun. Kalau boleh saya mau minta cadangan sumber rujukan yang boleh dijadikan bukti. Buat pengetahuan ustaz,saya sendiri adalah berketurunan Dusun Liwan Ranau dan tidak lama lagi akan menjalankan kajian tentang proses pengislaman masyarakat Dusun di Ranau. Ini amat penting untuk dikaji memandangkan tidak ramai generasi muda mengetahui bagaimana sebuah kawasan pedalaman yang menjalankan pelbagai adat, budaya dan ritual yang kukuh mampu menerima sebuah agama yang asing pada waktu itu. Saya harap dengan adanya sumber dan bukti yang jelas, kajian tesis untuk sarjana muda saya dapat dilaksanakan sebaik mungkin. Saya yakin, hasil kajian ini dapat mengukuhkan lagi pertapakan Islam dan menyebarkan dakwah kepada masyarakat Dusun di Ranau.. Insyaallah..terima kasih ustaz..

  BalasHapus
 5. Salam...
  Saya nak tahu lebih lanjut ttg Allahyarham Haji Zaini Al-Palembang. Boleh tuan tunjukkan sumber2 utk buat kajian?

  ni facebook saya https://www.facebook.com/dhomazril

  BalasHapus

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi