Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Rabu, 10 Desember 2008

Kelas agama pelbagai bahasa tarik saudara baru
Oleh NOR ZAINAH NORDIN – Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 8 Dis. – Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) akan mula mengadakan kelas-kelas agama yang diajar dalam pelbagai bahasa termasuk Mandarin dan Tamil di masjid-masjid pada tahun depan bagi merapatkan hubungan saudara baru dengan institusi masjid.

Naib Yang Dipertua Perkim, Prof. Emeritus Datuk Dr. Ariffin Suhaimi berkata, kelas-kelas agama itu yang juga dikendalikan dalam bahasa Melayu dan Inggeris akan mula diajar di masjid-masjid di sekitar Wilayah Persekutuan sebelum diperluaskan ke negeri-negeri lain.
Beliau berkata, daripada pengamatan Perkim, saudara-saudara baru yang memeluk Islam didapati tidak rapat dengan institusi masjid dan ia berkemungkinan disebabkan mereka tidak biasa dengan masjid.

‘‘Oleh itu, bagi merapatkan hubungan dan meningkatkan minat mereka kepada institusi masjid, maka kelas-kelas agama yang kini dikendalikan dalam pelbagai bahasa di Perkim diperluaskan ke masjid-masjid,” katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis korban anjuran pejabat Penasihat Khas Perdana Menteri berhubung Hal Ehwal Pembangunan Wanita dan Sosial, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil di Masjid Amru Al ‘Asr, Bandar Baru Sentul di sini hari ini.

Ariffin berkata, dalam melaksanakan kelas itu, Perkim perlu menjalinkan kerjasama dengan Jabatan Agama Islam negeri-negeri berikutan institusi masjid berada di bawah bidang kuasa jabatan itu.

Katanya, setakat ini, sambutan daripada institusi masjid amat menggalakkan, tetapi Perkim perlu memilih masjid yang sesuai dengan matlamat dan kumpulan sasar kelas agama tersebut.
‘‘Dengan adanya kelas-kelas agama ini, saudara baru yang lebih fasih dalam bahasa berkenaan misalnya Mandarin, bolehlah ke masjid untuk menghadiri kelas yang diajar dalam bahasa itu,” katanya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi