Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Minggu, 14 Desember 2008

Program Dakwah

Perjalanan ke Pulau Banggi ( SMS )Kelas agama dalam bahasa etnik mantapkan dakwah-Utusan Malaysia


KOTA KINABALU 11 Dis. – Kerajaan Negeri Sabah akan mengadakan kelas-kelas agama yang diajar dalam pelbagai bahasa etnik seperti bahasa Kadazandusun dan Murut di masjid-masjid negeri ini bagi merapatkan hubungan saudara baru dengan institusi masjid.Menteri di Jabatan Ketua Menteri Sabah, Datuk Nasir Tun Sakaran berkata, beliau telah meminta sebuah jawatankuasa bertindak mengkaji keperluan dan membuat perancangan teliti mengenai perkara itu sebelum ia dapat dimulakan dalam masa terdekat.“Kita sedar bahawa masyarakat kita yang berbilang kaum di negara ini terutama sekali di negeri Sabah memang memerlukan penyampaian yang baik dalam ajaran Islam.“Mereka ingin belajar secara mendalam pengetahuan agama Islam ini, maka sudah tentu lebih mudah sekiranya ia akan dapat disampaikan melalui bahasa-bahasa yang ada di negeri kita iaitu bahasa-bahasa tempatan,” katanya.Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis penyembelihan korban dan pengagihan daging korban sempena Hari Raya Aidiladha di Masjid Bandaraya di sini kelmarin.Turut hadir, Mufti Sabah, Datuk Ahmad Alwi Adnan; Timbalan Pengerusi Masjid Bandaraya, Jamal Tun Sakaran dan Imam Masjid Bandaraya, Losman Alindal. Pada majlis itu, sebanyak 16 ekor lembu dan seekor kerbau yang disumbangkan pelbagai pihak dikorbankan untuk diagihkan kepada penduduk sekitar.Menurut Nasir, dengan penggunaan bahasa pelbagai kaum di negeri ini, ia akan memudahkan saudara baru daripada pelbagai etnik mempelajari dan memahami ajaran Islam.

ULASAN: SUARA MUALAF SABAH ( SMS ) semoga menjadi kenyataan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi