Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Minggu, 25 Januari 2009

707 mangsa banjir Keningau dipindah - Utusan Malaysia

KENINGAU 24 Jan. _ Kira-kira 707 mangsa banjir di daerah ini dipindahkan ke beberapa pusat pemindahan sementara hari ini selepas rumah mereka dinaiki air ekoran hujan lebat sejak semalam.

Pegawai Daerah Keningau, Amat Mohd. Yusof berkata, mangsa mula dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara sejak pukul 3 petang ini.

"Mangsa yang terlibat ialah 53 keluarga dari kampung Ansip dan 107 keluarga dari kampung Kuala Biah di sini.

"Mangsa dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara di Kilang Papan Rimaju, Sekolah Kebangsaan Pekan II dan Dewan Bukit Libudon," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Katanya, pada masa ini hujan masih turun dan pihaknya masih terus memantau keadaan banjir di daerah itu.

"Sejak awal pagi lagi beberapa anggota termasuk pegawai polis bersama pasukan bomba memantau keadaan banjir di daerah ini.

"Saya harap semua penduduk berhati-hati dan mengikut arahan yang diberikan oleh pihak berkuasa dari masa ke semasa," katanya.

Sementara itu, seorang penduduk Kampung Ansip, Agustin Angkimau 41, berkata, mereka hanya dapat menyelamatkan dokumen-dokumen penting dan beberapa helai pakaian.

"Barang-barang lain tidak dapat diselamatkan kerana banjir berlaku terlalu cepat dan sudah menenggelamkan rumah kami.

"Namun kami bersyukur kerana tidak ada jiwa yang terkorban walaupun rumah kami ditenggelami air," katanya ketika di temui di pusat pemindahan sementara Sekolah Kebangsaan Pekan II di sini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi