Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Jumat, 16 Januari 2009

Gambar Sisipan ...

Pagi di pekan Ranau.


SMS dalam perjalanan ke Kota Kinabalu.


Gambar di ambil dalam kereta.Ranau di selubungai kabus.


Kota Marudu.


Jalan Kg. Popok, Kota Marudu terputus akibat banjir.
Sumber Gambar : http//marudublogger.blogspot.com

KOTA KINABALU: Hampir 5,000 mangsa banjir dipindahkan ke beberapa buah pusat pemidahaan sementara di tiga daerah di negeri ini, iaitu di Pitas, Kota Marudu dan Kudat akibat banjir yang masih melanda kawasan berkenaan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Sukarti Wakiman berkata, daerah Pitas yang mempunyai ramai jumlah penduduk yang dipindahkan itu, kira-kira 3,000 orang setakat.

“Di Kota Marudu jumlah penduduk yang dipindahkan tidak begitu ramai, manakala di Sikuati, Kudat penduduk yang dipindahkan kira-kira 500 orang,”katanya kepada pemberita di Dewan Undangan Negeri (DUN) selepas menghadiri persidangan khas DUN hari ini.

Manakala itu katanya, beliau turut dimaklumkan di Paitan, Beluran paras air sudah naik tetapi setakat ini belum ada pemidahan penduduk ke pusat pemindahan sementara dibuat.

Sukarti yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri juga berkata, beliau juga dimakumkan oleh Pegawai Daerah Beaufort bahawa paras air daerah itu meningkat sedikit hari ini.

Di Sandakan katanya, ia bukan disebabkan banjir tetapi keadaan ombak besar yang berlaku di kawasan itu.

( Sabah Times )Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi