Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 24 Januari 2009

Ngo ...


Barisan pemuda PKR Keningau.


Pendakwah bebas Ust. Hj. Abdul Halim Abas
memperkatakan sesuatu kepada Pemuda PKR Keningau
yang turut serta membantu mangsa banjir.


Pasukan penyelamat BOMBA dan POLIS
bersedia membantu mangsa.


Bot perseorangan satu-satunya digunakan sebagai pengangkutan.


Penduduk terpaksa mengharungi banjir
untuk mengangkat barang-barang makanan.


Antara rumah penduduk dimasuki air dalam rumah.


Menurut penduduk kampung yang kami temui
lewat petang tadi seramai lebih 700 orang telah terputus hubungan
akibat banjir.


Tiga Kampung yang terlibat banjir dalam
Daerah Keningau antaranya Kg. Ansip.


Masyarakat Dusun sinonim dengan sawah padi
Tambunan dan keningau musim menuai di ketika ini.


Ustaz. Hj. Abdul Halim Abas
pendakwah bebas bersilaturahim dengan jamaah Tabliq,
selepas solat zohor.


Tugu peringatan pejuang Tempatan Tambunan
( SMS mohon maaf tidak dapat memberi info terperinci tugu peringatan ini disebabkan kawasan ini berpagar )


Masjid Daerah Tambunan.


Pekan Tambunan, tempat kelahiranHuguan Siou
Datuk Pairin Kitinggan.


Suasana Pekan Tambunan.


Pintu masuk ke pekan Tambunan
Daerah yang banyak melahirkan artis-artis tempatan.


Paku pakis gergasi antara tumbuhan
yang menghiasi panorama alam.


Bukit Emas, Tambunan merupakan tempat ke 2
tersejuk di Sabah. Menjadi tumpuan para pelancong
menikmati udara segar.


Bukit Emas, Tambunan keadaan berkabus
perkara biasa di ketika pagi dan petang.


Inanam, Kota Kinabalu.

Seawal pagi hari ini Tikung SAM menghubungi saya melalui SMS. Beliau mengajak saya untuk sama-sama ke majlis pembukaan klinik salah seorang pengarang SAM Dr. Nellson Maisin di Kota Belud. Sebelum itu, saya sempat melayari laman SAM dan membaca berita mutakhir SAM. Sempat juga saya bersembang dengan Lt. Musli dan Tompipiris yang berada di Negara Matahari Terbit. Silalah layari blog bersekutu ‘ Suara Anak Marudu ‘ http://marudubloggers.blogspot.com/.

Ketika asyik melayari SAM hp saya berdering kuat lalu saya bergegas mencapainya. belum pun sempat saya menjawab panggilan, ia tiba-tiba terputus. saya semak panggilan terabai tapi, tiba-tiba hp saya berbunyi lagi. Terpampang nama Rosnani Untol di skrin hp . Biasanya saya panggil dia ‘akak Nani’. Sejurus menekan punat hijau, tanpa beri ruang untuk saya menarik nafas dia terus perintah “ kita ke Keningau, sahabat-sahabat kita ditenggelami banjir, cepat bersiap. ..”

Perjalanan tanpa dirancang hari ini, memberi ruang untuk saya meng’klik’ beberapa panorama sepanjang jalan ke Keningau. Kawan-kawan yang berada nun jauh di seberang sana, kalau ada ruang dan kesempatan, bolehlah tinguk-tinguk gambar ni bikin pengubat rindu. Kira-kira jam 1.40 petang, kami sampai di kampung Ansip kira-kira 8 kilometer dari Pekan Keningau. Menurut saudara Nazri ( pemuda PKR Keningau ), tiga buah kampung yang terjejas banjir sejak semalam antaranya ialah kampung Ansip, kampung Mempulut dan kampung Membuluh. Kira-kira 700 lebih orang penduduk sehingga waktu ketibaan kami di situ, masih belum dapat keluar ke pekan Keningau.

Berikutan kegagalan saya menghubungi YB. Datuk Sairin Karno, Wakil Rakyat Liwan, saya cuba menghubungi YB. Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan, Pembantu Kewangan Negeri Sabah dan mengkhabarkan tentang bencana banjir kepada beliau. Alhamdulillah, keprihatinan YB. Datuk Tawfiq membolehkan pihak-pihak berwajib di Daerah Keningau termasuk YB. Datuk Sairin Karno dapat dihubungi. Beliau maklumkan kepada saya berkaitan perkara ini kira-kira 10 minit selepas saya hubungi beliau.

Apa yang saya kesali adalah sikap pihak berwajib yang lambat menghantar bantuan kepada penduduk kampung menyebabkan timbul banyak rungutan di kalangan penduduk. Makanan dan minuman misalnya, lambat dihantar ke tempat-tempat yang sepatutnya. Begitu juga ahli parti-parti politik dalam komponen Barisan Nasional yang tidak kelihatan di tempat kejadian semasa tenaga dan sokongan mereka diperlukan para mangsa banjir. Kalaupun tidak berdaya memberi bantuan material, sekurang-kurangnya mereka dapat memberi kata-kata semangat untuk para mangsa. Samalah juga ketika mereka berkempen meraih undi dahulu, kata-kata semangat Barisan Nasional tidak pernah sunyi dari bibir mereka. Tapi, lihatlah semasa rakyat perlukan semula semangat itu, ke mana perginya mereka?Jangan hairanlah kalau rakyat bakal meluat pada tingkah mereka lalu nanti memberi undi kepada pembangkang. Ingatlah, rakyat itu penentu sebuah kerajaan ... Apapun, pujian patut diberikan kepada pergerakan pemuda Parti Keadilan Keningau yang turut memberi bantuan berupa makanan dan minuman kepada mangsa. Meskipun bantuan itu tidak besar, tapi cukup bermakna ketika keadaan mendesak. Sikap seperti inilah yang sewajarnya dilakukan oleh semua pemimpin semasa bencana menimpa rakyat, tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman politik .

Kami juga datang tanpa membawa apa-apa.... Tapi masyarakat kampung cukup mesra dan kemesraan mereka terpancar dari wajah kerana penderitaan yang dialami mereka, sekurang-kurangnya dapat dikongsi bersama.Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi