Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Rabu, 28 Januari 2009

OKU


Rumah Jaibal Injap 2008

Coretan dari Nabalu merupakan ruangan khas yang ‘Tikung’ bagi untuk saya menyampaikan gagasan dan percikan fikiran. Kalau sebelum ini, saya hanya melihat panorama sekitar kaki gunung, tapi kali ini saya panjat puncak Nabalu untuk melihat betapa luasnya negeri Di Bawah Bayu dengan seribu satu macam peristiwa yang berlaku di sekitarnya. Puas saya meneropong segenap penjuru, ke timur, barat, utara dan selatan tapi teropong saya masih juga melihat Kota Marudu sebagai fokus utama lensa minda saya.

Barangkalilah, teropong saya ini tahu Kota Marudu perlukan fokus serius, hehehe... Seminggu lebih lalu, ‘Tikung’ menghubungi saya dan memberi tahu bahawa OKU Jaibal Injab yang sebelum ini saya perjuangkan melalui badan NGO di samping liputan akhbar Utusan Malaysia beberapa bulan lalu telahpun mendapat bantuan rumah PPRT bernilai RM 44, 000. 00 ( Ringgit Malaysia empat puluh empat ribu sahaja ) . Rumah beliau sudah hampir siap ketika ini. Terima kasih kepada kerajaan atas keprihatinan membantu membina rumah kepada OKU Jaibal.

Namun, saya agak terkejut bila mendengar kononnya peruntukan membina rumah PPRT ini tidak mencukupi untuk melengkapi rumah Jaibal dengan tandas dan beberapa bahagian lain dalam rumah. Mentang-mentanglah rumah yang dia buat itu dimiliki seorang OKU, senang-senang saja kontraktornya kata peruntukan tidak cukup . Lebih dari itu, tuan kontraktor minta pula Jaibal memohon peruntukan tambahan kepada pihak kerajaan. Jenis manusia macamanalah agaknya tuan kontraktor kita ini.

Janganlah disebabkan ketamakan pihak-pihak berkaitan menyebabkan orang yang sudah sekian lama menunggu untuk mendapatkan haknya tiba-tiba, diambil sedikit demi sedikit pula hak itu oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga akhirnya yang didapati oleh Si Empunya yang sepatutnya tinggal sedikit, ‘cukup pun tidak’ kata orang. Mana nilai kemanusiaan pihak-pihak ini? Nampak sangatlah sikap rakus menguasai mereka sehinggakan orang kurang upaya seperti Jaibal pun mahu ‘dimakan’ juga. Apapun, orang-orang seperti ini, hati-hatilah...kalaupun di tempat lain, anda biasa berurusan seperti ini, ‘makan-makan’ di mana ada kesempatan, tapi di kawasan kami, hati-hatilah sebab kami juga tahu di mana tempat yang sesuai untuk berurusan.

Sebuah lagi rumah PPRT di Kampung Salimandut nampaknya sudah siap tapi, dukacita, kerana lantai rumah yang disimen boleh dimasuki air ketika tanah dibasahi hujan. Pihak kontraktor mungkin tidak mengambil kira hal-hal seperti ini ketika menyiapkan rumah kerana yang penting bagi mereka ialah siap dan dapat wangnya. Tuan kontraktor....ini rumah orang kampung, tuan untung sedikit pun kira ok lah. Janganlah sebab buat rumah PPRT, tuan buat alah kadar saja. Hairannya lagi, di antara rumah-rumah PPRT ini, saiz dan bentuknya sama tapi zink berbeza-beza. Tidak percaya? Cuba tinjau-tinjau rumah PPRT sekitar Kampung Nolotan dan Kampung Salimandut. Tempat-tempat lain belum tahu lagi. Macam-macam pula masalah rumah PPRT ini. Jelasnya, jawapan untuk persoalan ini hanya boleh diketahui melalui pihak pejabat daerah yang bertindak sebagai pelaksana.

Terkilan dengan situasi ini, saya cuba menghubungi Pejabat Daerah Kota Marudu. Bagaimanapun, saya gagal bercakap dengan Tuan DO kerana menurut PA, beliau ketika itu sedang bermesyuarat. Saya kemudiannya, hanya sempat meninggalkan pesanan agar kontraktor berkaitan diberi pemantauan segera. Hingga kini saya belum mendapatkan maklumat terkini berkaitan perkara ini. Cerita lanjut mengenai OKU Jaibal boleh diikuti diTidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi