Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Kamis, 26 Februari 2009

Akhbar

ARKIB : 25/02/2009

Amal sistem pengurusan Islam dalam pentadbiran


AHMADSHAH Abdullah diiringi Ahmad Zahid Hamidi (kanan) menandatangani plak perasmian Kompleks Pusat Latihan Islam Kundasang di Ranau, semalam.


RANAU 24 Feb. - Semua agensi dan jabatan di negeri ini digesa mengamalkan sistem pengurusan berlandaskan Islam bagi mewujudkan kerajaan yang bersih, adil dan amanah.

Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Ahmadshah Abdullah berkata, bagi memastikan hasrat itu tercapai, latihan pengurusan yang bercirikan Islam perlu dipertingkatkan.

''Saya menyeru agar program seperti itu dapat dipertingkat dan dipergiatkan supaya semua organisasi di negeri ini dapat mengaplikasikan sistem pengurusan Islam dalam pentadbiran harian mereka.

''Diharapkan latihan melahirkan pemimpin dan ketua-ketua masyarakat dapat dipergiat supaya mereka boleh menjadi pemimpin yang mempunyai ciri-ciri kepimpinan Islam,'' katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Pusat Latihan Islam Kundasang dekat sini kelmarin.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi; Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz dan Mufti Sabah, Datuk Alawi Adnan.

Ahmadshah berkata, hasrat itu juga sejajar dengan hala tuju kerajaan Persekutuan yang menerapkan prinsip-prinsip Islam Hadhari dalam sistem pentadbiran.

Dalam pada itu, bagi memantapkan gerakan dakwah di Sabah, beliau mencadangkan satu pelan perancangan strategik dirangka segera.

Katanya, pelan tersebut perlu relevan dengan perkembangan semasa dan wajar dibuat pada ketika ini untuk kepentingan generasi akan datang.

''Ini sangat penting dalam meneruskan agenda memberi kefahaman Islam dan pemantapan akidah di kalangan anak watan. Saya amat mengharapkan usaha peningkatan syiar Islam di Sabah dapat diperhebat,'' katanya.

Selain itu, katanya, keperluan dan kebajikan golongan mualaf juga perlu diberi perhatian khusus dan tidak sepatutnya diabaikan.

Sehubungan itu, katanya, beliau berharap lebih banyak kompleks atau pusat-pusat komuniti untuk golongan itu dibina di setiap daerah yang akan berperanan sebagai pusat sehenti.

Pusat atau kompleks berkenaan, tambah beliau, akan berfungsi menjalankan semua aktiviti dan menjaga kebajikan golongan berkenaan yang dianggap begitu istimewa kepada umat Islam.

Jelasnya, dari tahun 1970 hingga kini, 117,579 saudara baru didaftarkan dan berikutan perkembangan tersebut, pusat khas itu amat diperlukan.


Jakim akan kenal pasti masalah murtad

RANAU 22 Feb. - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan menjalankan kajian mendalam mengenai masalah dan punca utama segelintir saudara baru di Sabah kembali ke agama asal mereka.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, pihaknya memandang serius perkara tersebut dan satu kajian mendalam mengenainya akan dilakukan secepat mungkin.

"Kita memang ada usaha menarik semula golongan mualaf atau saudara baru di negeri ini yang kembali ke agama asal," katanya pada sidang akhbar di Majlis Perasmian Pusat Latihan Islam Kundasang dekat sini hari ini.

Majlis tersebut disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Ahmadshah Abdullah.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Mufti Sabah, Datuk Alawi Adnan.

Beliau diminta mengulas tindakan segelintir saudara baru di pedalaman Sabah yang kembali semula ke agama asal termasuk mereka yang sudah lama memeluk agama Islam.

Wan Mohamad berkata, perkembangan itu amat membimbangkan dan Jakim akan membantu saudara-saudara baru berdasar kepada keperluan dan keadaan sebenar.

Dalam pada itu, katanya, bagi membantu dan membimbing golongan mualaf, Jakim akan membina kompleks atau pusat-pusat komuniti khusus untuk kemudahan mereka.

Katanya, melalui kemudahan tersebut, pelbagai kegiatan dapat dilakukan oleh golongan berkenaan terutamanya dalam mendalami dan meningkatkan kefahaman tentang ajaran Islam.

''Jakim Pusat akan bincang dengan Jakim cawangan Sabah dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) mengenai perkara ini, ia adalah untuk menjaga kebajikan mereka.

''Terbaru, sebuah Pusat Latihan Islam (PLI) Lahad Datu yang siap pada tahun lalu, akan beroperasi pada tahun ini. Setakat ini kita sudah ada empat pusat latihan dakwah di Sabah," katanya.

Beliau berkata, bagi memantapkan usaha dakwah di Sabah, Jakim melantik 19 pendakwah yang terdiri daripada anak tempatan.

Menurut Wan Mohamad, mereka dilatih dan dibimbing sepenuhnya oleh Jakim dan akan berperanan masuk ke kampung-kampung untuk memberi penjelasan mengenai Islam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi