Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Kamis, 26 Februari 2009

Mohd Nazri Abdullah

Kebajikanterabai punca mualaf murtad - Utusan Malaysia

KOTA KINABALU 25 Feb. - Kebajikan diabaikan merupakan antara punca utama mengapa segelintir saudara baru di negeri ini kembali kepada ajaran agama asal mereka.

Penyelaras Program-program Mualaf Sabah, Mohd. Nazri Abdullah berkata, kebajikan dan hak mereka sebagai golongan mualaf sering kali tidak diendahkan oleh pihak bertanggungjawab.

Jelasnya, keadaan tersebut membuatkan golongan berkenaan terkapai-kapai dan berasa tidak dipedulikan oleh saudara seagama.

"Mereka memerlukan bimbingan sebagai saudara baru, begitu juga dengan kemudahan asas seperti kitab suci al-Quran, sejadah, buku-buku mengenai solat, puasa dan sebagainya.

"Bagi mereka yang baru masuk Islam, tindakan susulan mesti dilakukan dan jangan sekali-kali membiarkan mereka tanpa sebarang bimbingan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kesediaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk membuat kajian mendalam mengenai masalah murtad di kalangan saudara baru di pedalaman negeri ini.

Nazri berkata, kebanyakan saudara baru terdiri daripada golongan miskin dan amat memerlukan bantuan.

"Malangnya, ramai yang masih tidak mendapat bantuan contohnya wang zakat, malah mereka yang sudah memeluk Islam lebih 10 tahun pun masih ada yang tidak pernah menerimanya.

"Begitu juga dengan rumah-rumah mereka yang daif dan uzur, lebih teruk lagi kalau mereka ini yang tinggal di kawasan wakil rakyat bukan Muslim, langsung tidak terbela," katanya.

Beliau berkata, sudah sampai masanya golongan ini tidak dipinggirkan dan usaha perlu dilakukan supaya mereka tidak merasa tersisih.

Menurutnya, sehingga kini, masih belum ada kompleks atau pusat komuniti untuk mualaf menjalankan aktiviti mereka.

Selain masalah tersebut, beliau mendakwa masalah birokrasi di sesetengah pejabat agama di negeri ini turut menyusahkan golongan berkenaan sekali gus membantutkan usaha dakwah.

"Pendaftaran saudara-saudara baru sering menjadi masalah, kami tidak tahu mengapa perkara seperti ini wujud, ini belum lagi masalah pemberian wang zakat yang sering bermasalah," ujarnya.

2 komentar:

  1. salam tuan rumah... masalah serupa yg sa hadapi di Tanah Melayu ni. kalu di sabah, lebih2 lagi di pedalaman tu rasanya kritikal sgt2.

    BalasHapus
  2. w.salam sdr itulah hakikat sebenarnya, isu ini suda sekian lama berlaku. akibatnya nama islam itu tercemar di mata para mualaf ... melurus kebengkokan fahaman ini perlukan masa dan tenaga,wang ringgit dan apa sahaja demi kecucian islam ...

    BalasHapus

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi