Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Minggu, 08 Maret 2009

Forum Ehwal Islam Kg. Salimandut, Kota Marudu, Sabah.

Kami sentiasa menanti para pendakwah datang ke kampung-kampung masyarakat Dusun. SMS bila-bila masa, bersedia 24 jam menjadi perantara masuk ke kampung-kampung Dusun di Sabah.


Masyarakat di sini tidak cerewet sangat soal makanan
Bagi mereka, yang penting halal. Kalau mau cuba, datanglah ke kampung ini.Jamuan ringan turut dihidangkan.
Inilah air tangan Dusun Islam.


Jawatankuasa surau Kg. Salimandut. Dulu, kampung ini hanya ada 4 orang penganut Islam.
Sejarah pengislaman dimulai dengan allahyarham Sanusi bin Ondu ( Al-Fatihah ), semoga rahmat Allah mencucuri rohnya, Sdr. Mohd Shukri Majalin, puan Rostiah Tuyundo dan sdr. Mohd Nazri Abdullah. Kini, bilangan penganut Islam melebihi 200 orang, hasil dakwah dan perkahwinan.


Forum Ehwal Islam anjuran AJK surau Kampung Salimandut pada 5 Mac 2009. dari
kiri, ust. Baharudin ( Jheains Kota Marudu) , ust. Numan Abdullah, Ust. Mahadi Abdullah (satu-satunya penganut Islam dalam keluarganya), Ust. Zainal Aliuddin ( Pejabat Pendidikan Kota Marudu)


Kehadiran para jamaah dicatat dalam bukuKaum ibuPara pendakwah dialu-alukan datang ke kampung ini
untuk mencurah ilmu kepada mereka.


Meskipun sebutan dan bacaan mereka belum lurus,
bacaan Yasin tetap diadakan setiap malam khamis di samping belajar solat,Iqra dan Fardu Ain.


SMS merayu kepada seluruh umat Islam agar bersama-sama dalam Program Wakaf Buku-Buku Terpakai . Buku-buku ini diperlukan sebagai rujukan para mualaf di samping mewujudkan mini perpustakaan di surau-surau masyarakat Dusun Islam yang aktif dengan program. Kepada saudara-saudara yang ingin menyumbang buku-buku berkenaan, sila hantarkan ke alamat SMS seperti yang tercatat di ruangan sebelah kiri, atas. Surau Kampung Salimandut yang telah dinaiktaraf baru-baru ini hasil usaha SMS mendapatkan peruntukan langsung daripada Pak Lah merupakan perintis kepada pewujudan Mini Perpustakaan di surau Dusun Islam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi