Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 28 Maret 2009

RM1.1 juta zakat diagih setiap tahun, kata Nurul Farhan


Nurulfarhan
Farhan menyampaikan zakat kepada salah seorang penerima.


27th March, 2009 - Sabah Times

KENINGAU: Pusat Zakat Cawangan Keningau mengagihkan kira-kira RM1.1 juta zakat setiap tahun kepada golongan yang memerlukan di seluruh kawasan Pedalaman Atas.

Penyelaras zakat kawasan Pedalaman Atas Nurul Farhan Osman berkata, daripada jumlah itu, Daerah Keningau merupakan penerima terbesar iaitu RM210,840 setahun, Daerah Tambunan RM140,160 setahun, Daerah Kecil Sook sebanyak RM133,320 setahun, Daerah Tenom RM110,520 setahun dan Daerah Nabawan sebanyak RM114,960 setahun.

Sebanyak RM358,800 lagi diagihkan sebagai bantuan Hari Raya bagi setiap tahun.

Farhan berkata, sasaran pengagihan zakat ialah kepada lapan pihak di kawasan itu, yang terdiri daripada golongan Fakir, Miskin, Mualaf, Fissbililah, Ibnusabil, Amil, Hamba dan Al-Qarimin.

Bagaimanapun katannya, di kawasan Pedalaman Atas hanya golongan Fakir, Miskin, Mualaf dan Amil yang mendapat pengagihan itu.

Beliau bagaimanapun memberitahu, pusat itu sentiasa menjalankan pemantauan bagi memastikan semua golongan mendapat pembelaan.

“Kita sedia untuk memberi bantuan kepada semua pihak yang layak,” katannya dalam satu temuramah eksklusif di pejabatnya.

Menjawab satu soalan, Farhan berkata, hanya tiga buah syarikat perniagaan daripada kira-kira 300 buah syarikat milik orang Islam di daerah ini yang membayar zakat perniagaan.

Syarikat-syarikat itu terdiri daripada Fokus Niaga Haardware, Megacity Construction dan Kelinik Arifuddin.

Menurutnnya, kesederan tentang perlunya membayar zakat terlalu rendah dikalangan pengurus-pengurus syarikat, mengakibatkan kemampuan Pusat Zakat itu untuk membantu mereka yang memerlukan amat terhad.

Beliau mendedahkan hanya 73 orang daripada kira-kira 30,000 orang yang layak di daerah ini, membayar zakat kepada pusat itu, sementara hanya 200 orang kakitangan kerajaan yang membayar zakat melalui potongan gaji.

Beliau berkata, pembayaran zakat boleh dilakukan melalui atas talian (online), atau menghubunginya melalui talian 016-8116380 atau melalui pemindahan Mybank.2U.

Beliau menasihatkan individu atau pengurus syarikat yang layak membayar zakat, agar berbuat demikian bagi membolehkan setiap program Pusat Zakat Sabah untuk membantu golongan yang
memerlukan, dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi