Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Senin, 02 Maret 2009

Segera salur zakat mualafSMS di pejabat UMNO PWTC
Feb 2009


Oleh ZULHISHAM ISHAK
utusansabah@utusan.com.my


KOTA KINABALU 1 Mac - Pusat Zakat Sabah diminta supaya mempercepatkan bayaran zakat kepada beberapa orang mualaf di negeri ini yang masih tidak memperoleh wang itu sejak enam bulan lalu.

Penyelaras Program Mualaf Sabah, Mohd. Nazri Abdullah berkata, pembayaran itu perlu disegerakan kerana ramai saudara baru terdiri daripada mereka yang miskin.

"Kebanyakan mereka ini yang tinggal di kampung pedalaman amat bergantung dengan pemberian wang zakat untuk keluar ke kawasan pekan bagi mempelajari ilmu agama Islam.

"Wang zakat ini besar maknanya bagi mereka, jadi mengapa perlu disekat atau menangguh pemberiannya? Adakah perlu didesak baru diberi kepada golongan ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sebelum ini, masalah yang sama timbul pada tahun lalu dan apabila Utusan Malaysia mendedahkan perkara itu, pusat tersebut serta-merta membayarnya tetapi untuk beberapa bulan sahaja.

Mohd. Nazri berkata, masalah tersebut sering kali disuarakan lebih-lebih lagi di daerah Tandek dan Kota Marudu tetapi tidak ada sebarang tindakan susulan oleh pihak bertanggungjawab.

Katanya, tindakan itu amat mendukacitakan kerana ramai saudara baru yang sanggup tidak turun ke sawah atau kebun semata-mata untuk menghadiri kelas agama di pekan atau masjid berhampiran.

"Jangan kita sia-siakan pengorbanan dan keikhlasan mereka dalam mencari ilmu asas mengenai Islam, kita mesti mengambil berat masalah saudara seagama seperti yang dituntut ajaran Islam," katanya.

Beliau berkata, salah satu alasan pihak pemungut zakat sebelum ini adalah kerana terdapat mereka yang masuk Islam tetapi tidak berdaftar secara rasmi dengan jabatan berkaitan.

Jika masalah berkenaan dijadikan alasan, katanya, adalah tidak munasabah kerana kes saudara baru yang tidak berdaftar itu merupakan masalah lama kira-kira 20 tahun lalu.

Kata Nazri, sekiranya masalah tersebut adalah isu utama, mengapa pula mualaf yang baru memeluk Islam turut menerima nasib yang sama.

"Adakah setiap kali masalah ini timbul kita perlu disuarakan kepada pihak media barulah tindakan atau zakat akan diberi? Kami amat berharap supaya masalah birokrasi ini dihapuskan," katanya.

Menurutnya, jika masalah birokrasi itu tidak dihapuskan, dikhuatiri akan menjejaskan imej jabatan agama Islam.

Sehubungan itu, beliau meminta pihak yang berkenaan supaya lebih sensitif dengan masalah tersebut dan memainkan peranan dengan berkesan supaya agama itu tidak dipandang serong oleh bukan Islam.

3 komentar:

 1. Tahniah Saudara Nazri,

  Teruskan dengan perjuangan suci mu.

  BalasHapus
 2. amin. semoga rahmat Allah keatas sdra

  BalasHapus
 3. hebat la kau tuan

  BalasHapus

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi