Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Senin, 16 Maret 2009

SMS Bersama USIA


Ahad, 15 Mac 2009, buku-buku Panduan Solat Lelaki dan Wanita, Iqra, Fardhu Ain dan lebih 100 buah buku berunsur Islam pelbagai tajuk siap dibungkus untuk dihantar ke beberapa pusat pengajian mualaf di daerah Kota Marudu. SMS bergegas menaiki kancil, memacut laju melalui bukit bukau untuk menghantar buku-buku tersebut. Kira-kira jam 1o. 45 pagi , SMS sampai ke destinasi pertama.

Surau Kampung Salimandut yang baru siap dinaiktaraf pada hujung tahun 2008 menggunakan peruntukan khas yang SMS pohon langsung daripada Perdana Menteri pada tahun 2007. Surau ini telah SMS pilih sebagai surau perintis untuk projek mini perpustakaan kampung Dusun Mualaf. Kelihatan kancil yang banyak berjasa kepada SMS untuk ke kampung-kampung mualaf, Alhamdulillah.


Meskipun masih kekurangan buku-buku, namun setidak-tidaknya inilah langkah awal yang mampu SMS lakukan. Kepada masyarakat Islam yang ada menyimpan buku-buku terpakai, pihak kami sentiasa terbuka tangan untuk menerimanya dengan tujuan memperbanyakkan lagi kewujudan mini perpustakaan yang kami fikir dapat memberi banyak manfaat kepada para mualaf.


Selasai solat Zohor, SMS dengan dibantu salah seorang jamaah menyusun buku-buku untuk disimpan dalam almari khas.


Buku terpakai dan buku-buku baru hasil sumbangan para dermawan.


Surau kampung Marasinsim, antara pusat pengajian mualaf. Tempat pertama SMS kunjungi kira-kira jam 10.30 pagi.


Ustz. Abdul Kahar Abd. Rahman merupakan ketua bahagian USIA Kota Marudu. Beliau
menyambut kedatangan SMS sekali gus menyerahkan buku Panduan Solat, Iqra dan buku Fardhu Ain kepada pelajar mualaf. Beliau merupakan pendakwah bebas yang cukup terkenal di kalangan masyarakat Dusun.


Buku-buku ini adalah buku hasil sumbangan Tuan Hj. Harun dan rakan niaga beliau yang SMS terima di masjid Kota Belud.


Kelas ini terbahagi 3 kumpulan, kumpulan pertama terdiri di kalangan mereka yang belum tahu solat dan bacaannya, kumpulan kedua pula terdiri daripada mereka yang sudah tahu bacaan solat tetapi bacaannya perlu diperbetulkan di samping belajar Iqra. Manakala kumpulan ketiga pula ialah kumpulan pelajar yang sudah tamat bacaan Iqra dan telah mula melangkah ke tahap belajar membaca al-Quran.


Kelompok 2; 3 orang sedang giat dan tekun belajar Iqra dan yang berkaitan dengannya.


Buku Iqra yang dikongsi 2 hingga 3 orang pelajar kerana ketiadaan buku Iqra. Alhamdulillah, hari ini mereka memiliki sebuah Iqra untuk setiap seorang.


Mereka amat berterima kasih kepada penyumbang.

SMS memberi jawaban kepada pertanyaan dan permintaan mereka untuk mendapatkan telekung wanita. Kepada para pembaca SMS, pelajar-pelajar mualaf ini masih memerlukan kain telekung sebanyak 50 pasang, kain sarung 50 helai, al- Quran 10 buah serta sejumlah kupiah.


Buku panduan solat sudah mereka terima.


Bahan bacaan amat diperlukan mereka.


Kelihatan pinggan-mangkuk pelajar. Suasana dirakam selepas minum pagi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi