Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Selasa, 05 Mei 2009

Tentatif Program


Mohd Nazri Abdullah

Kepada warga muslimin dan muslimat khasnya warga mualaf yang tinggal di sekitar Kota Marudu dan Tandek, anda dialu-alukan datang ke Kg.Salimandut pada 8 dan 9 Mei 2009 untuk sama-sama menyambut Maulidur Rasul S.A.W anjuran AJK Surau Kg.Salimandut dengan kerjasama JAKIM cawangan Sabah.

TENTATIF PROGRAM;-

8hb Mei 2009 ( Jumaat ): Solat Jumaat dengan khutbah khas bertajuk Sirah Rasul SAW yang akan disampaikan oleh khatib jemputan

9hb Mei 2009 ( Sabtu ): Perasmian Sambutan Maulidur Rasul SAW oleh Pengarah JAKIM Cawangan Sabah, Ceramah Khas Maulidur Rasul SAW , Penyampaian hadiah kepada peserta, Solat Zohor berjemaah, jamuan makan dan bersurai – TAMAT -


Kg. Salimandut,
Kota MaruduProgram mualaf Sabah - Utusan Malaysia

KOTA KINABALU 4 Mei - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Sabah akan menganjurkan program untuk saudara baru pada 8 dan 9 Mei ini di Masjid Kampung Salimandut, Kota Marudu.

Penyelaras Program Mualaf Sabah, Mohd. Nazri Abdullah berkata, hari pertama adalah perasmian surau kampung itu yang dinaik taraf menjadi masjid dan hari berikutnya sambutan Maulidul Rasul.

Beliau yang juga Ahli Lembaga Yayasan Mualaf Sabah memberitahu, program tersebut juga adalah anjuran bersama jawatankuasa masjid itu.

"Tujuan program ini adalah untuk berdakwah, mengerat silaturahim selain meningkat kefahaman tentang ajaran agama Islam," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata, antara pengisian program ialah pertandingan menghafaz ayat-ayat lazim yang akan diberi hadiah berupa buku-buku mengenai asas agama Islam, kain pelekat dan telekung.

Nazri berkata, penghargaan juga akan diberi kepada saudara baru yang berjaya mempertahankan iman setelah berdepan dengan pelbagai cabaran sejak bergelar muslim.

Melalui program itu juga, katanya, akan dipamer cara hidup penganut Islam kepada bukan Islam kerana program tersebut terbuka kepada penduduk setempat yang bukan Islam.

"Kita akan memberi ruang penyertaan kepada keluarga bukan Islam dalam program berbentuk khidmat sosial," katanya yang juga Ketua Yayasan Mualaf Bahagian Kota Marudu.

Menurut Nazri, dijangka lebih 600 penduduk dari 10 buah kampung berdekatan akan mengunjungi program selama dua hari tersebut.

Katanya, kampung terlibat selain Salimandut ialah Morion, Tingkalanon, Nolotan, Longob, Mangkaluah, Talantang, Magaratong, Parong dan Garuda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi