Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Kamis, 21 Mei 2009

Tindakan Segera

Rudi bin Aloi @Mohd. al Rasyid.
Oleh; Nazri Abdullah
Wartawan SMS


Kota Marudu - Hampir seribu orang mualaf di beberapa kawasan bukit sekitar daerah di sini merayu pihak kerajaan agar mengambil peduli nasib mereka yang masih mempertahankan Islam sebagai pegangan meskipun tidak mendapat ilmu yang cukup tentang agama yang mereka anuti. Demikian dinyatakan oleh Encik Rudi mewakili masyarakat mualaf kawasan bukit di daerah ini. Tambah beliau lagi, hampir keseluruhan mualaf di kawasan bukit merupakan bekas-bekas penganut Pagan yang diislamkan dalam program pengislaman beramai-ramai oleh Parti Berjaya pada tahun 1983 di Padang Kampung Mosolog.

Antara kampung terlibat termasuklah Kg. Lombiding, Kg. Kipopogong, Kg. Gana, Kg. Nasapu, Kg. Garung, Kg. Gouton, Kg. Minsusurud, Kg. Makatol Darat, Kg. Minitampak, Kg. Samparita Laut, Kg. Samparita Darat, Kg. Bombong I, Kg. Bombong II. Memandangkan kawasan perkampungan mereka sekarang terlalu jauh dan sukar untuk dihubungi, para mualaf memohon agar pihak kerajaan mewujudkan satu penempatan untuk mereka bagi memudahkan mereka mengikuti kelas-kelas Fardhu Ain sekali gus mendalami Islam. Sebelum ini, para mualaf di kawasan ini terpaksa melalui laluan-laluan balak untuk menghadiri kelas pengajian di masjid at Taqwa, Kota Marudu dengan bayaran sewa kereta berbelas atau berpuluh ringgit di musim kemarau. Bagi mengatasi masalah ekonomi memandangkan sebahagian besar mereka bekerja sebagai petani, pihak FELCRA dicadangkan agar mengambil ruang sekitar kawasan penempatan yang bakal dicadangkan nanti serta melaksanakan satu program seperti program FELCRA di P. Banggi.Sekiranya langkah segera tidak diambil, dikhuatiri para mualaf bakal berpaling daripada agama Islam akibat kejahilan dan pelbagai desakan lain.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi