Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 06 Juni 2009

Al - Fatihah...


Gambar terakhir allahyarham dalam program SMS bersama Profesor Dr. Abdul Rahim Salam di Masjid Kampung Salimandut, Tandek, Kota Marudu.

6. 6. 09; Kembalinya seorang mujahid dakwah ke rahmatullah...
Suara Mualaf Sabah - Diucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham ustaz Hj. Baharuddin bin Mardiah atas kembalinya beliau ke rahmatullah petang tadi. Jenazah beliau akan dibawa pulang ke rumah Ibu mertua beliau, Hjh.Mariah di Kampung Damai, Tandek, Kota Marudu dan akan dikebumikan esok. Allahyarham merupakan seorang kakitangan JHEAINS Kota Marudu yang aktif menyampaikan dakwah sekitar Kota Marudu. Beliau juga antara individu yang banyak membantu usaha dakwah SMS. Nama beliau tidak asing di kalangan orang-orang mualaf Dusun di Kota Marudu. Bagi pihak keluarga allahyarham, saya memohon kepada semua yang mengenali beliau agar memberi kemaafan sekiranya ada kekurangan, kesilapan dan kesalahan yang pernah beliau lakukan secara sengaja atau tidak.Bagi pihak SMS dan seluruh warga mualaf sekitar Kota Marudu, Pitas dan Matunggung , kami doakan semoga roh beliau ditempatkan bersama orang-orang soleh. Amiin ya Rabbal a'lamiiin. Al-Fatihah...

3 komentar:

 1. Salam ziarah. Such a great blog.

  View Profile: Rantong™

  BalasHapus
 2. Salam ziarah. Such a great blog.

  View Profile: Rantong™

  BalasHapus
 3. Al-Fatihah...

  BalasHapus

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi