Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 10 Oktober 2009

Masih Ingatkah ?10.10.2009, hari ini, pertemuan kali pertama antara staff-staff SAM bakal berlangsung. Sedar atau tidak, SAM telah mula berlari laju selepas perlahan-lahan merangkak dan berjalan sejurus selepas lahirnya. SAM kini mendapat tempat di kalangan pembaca khasnya anak-anak jati Kota Marudu yang prihatin terhadap pembangunan tanah tumpah darah mereka.SAM semakin berkembang dengan adanya kerjasama bersama utarafm yang dulu dikenali sebagai Ponetfm.

Melihat paparan utama KUBNET “ Mengimbau Kenangan Ponetfm & SAM”, membawa saya mengingat kembali sejarah penggabungan SAM dan Utarafm. Masih terngiang-ngiang di telinga saya akan suara DJ Rumputt ketika pertama kali mendengar radio online Ponetfm semasa berada di Ranau. Kemantapan suara DJ Rumput ‘menDJ’ membawa minda saya melihat lorong-lorong dan jalan-jalan yang cerah untuk Ponetfm asal saja radio online ini bersedia mengambilkira beberapa perkara .

Selepas 4 hari berhubung secara maya, saya bertolak dari Ranau ke Kota Marudu seterusnya ke Pitas semata-mata dengan niat membina satu hubungan bersepadu untuk kebaikan negeri Sabah. Pada awalnya, saya tidak memberitahu mana-mana rakan SAM berkaitan perkara ini atas sebab kunjungan saya ke Pitas bersifat SMS ( Suara Mualaf Sabah ) namun, kerana saya juga terlibat langsung dengan SAM maka saya telah menghubungi Sanguru agar sama-sama menghadiri pertemuan yang telah saya rancang lebih awal.

Inilah antara sejarah awal hubungan SAM dengan Ponet.fm yang kini dikenali sebagai Utara.fm. Hari demi hari kedua-duanya semakin membesar. Lalu, kita harus merenung dan mengimbau kembali titik mulanya hubungan ini agar kita tidak lupa menghargai setiap hubungan yang telah terbina. Hubungan ini amat besar makna dan kesannya untuk kedua-dua pihak. Justeru, setiap kita perlu sentiasa mengelak daripada mencalar dan sewajarnya menjaga hubungan ini agar hikmahnya bakal dirasai oleh semua. Jangan kita cemari hubungan ini dengan sifat-sifat mazmumah kerana ia bakal memusnahkan suatu hubungan. Hubungan ini perlu terus disemai dan dibajai dengan kasih sayang. Semoga SAM dan Utara.fm terus melakar sejarah untuk agama, bangsa dan Negara!


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi