Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 17 Oktober 2009

NGO Bakal Menyokong UMNO


Dalam ucapan Datuk Seri Najib petang tadi, beliau menyentuh tentang tanggungjawab ahli UMNO untuk bekerja bersungguh-sungguh sekali gus memastikan badan-badan NGO yang ada bakal menyokong UMNO. Ucapan ini menunjukkan bahawa badan-badan NGO selama ini kurang atau tidak memberi sokongan sepenuhnya kepada UMNO, sekali gus tidak menyokong kerajaan. Jika ini yang dimaksudkan, bermakna ada sebablah mengapa badan NGO tidak menyokong UMNO dan kerajaan. Keterlibatan secara langsung selama hampir 25 tahun dengan NGO membawa saya mengamati sebab musababnya seperti berikut:

1. Pemimpin UMNO setempat kurang mendekati malah ada yang langsung tidak mendekati sekali gus menyokong dan membantu usaha NGO.
2. Pemimpin UMNO atau kerajaan kurang atau tidak memberi penghargaan kepada badan-badan NGO .
3. Pemimpin UMNO atau kerajaan menyekat pergerakan NGO tanpa mendalami tujuan dan usaha yang dilakukan.
4. Pemimpin kerajaan tidak mengiktiraf kewujudan NGO.
5. Pemimpin menutup pintu dialog sekali gus membuat tembok atau jurang pemisah dengan NGO.

Inilah antara sebab mengapa NGO tidak atau kurang menyokong UMNO dan kerajaan. Justeru, sudah sampai masanya pihak pemimpin kerajaan dan pemimpin-pemimpin UMNO mengubah sikap. Pemimpin-pemimpin ini sepatutnya menjadikan NGO sebagai:-

1. Rakan bertukar pendapat@ fikiran
2. Rakan seperjuangan
3. Rakan karib
4. Rakan penyampai maklumat
5. Rakan pembaca isu-isu semasa
6. Rakan sepasukan

Gesaan untuk para pemimpin mengubah sikap memang wajar dan harus segera dilakukan jika benar-benar mendahulukan rakyat dan mengutamakan prestasi kerja cemerlang. 5 sebab di atas amat sedikit untuk diberi perhatian berbanding masih banyak sebab-sebab lain yang masih boleh diperhalusi oleh pemimpin-pemimpin yang benar-benar mahu memimpin.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi