Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Rabu, 28 Oktober 2009

Pesta Menjana EkonomiDatuk Masidi Manjun
Menteri Pelancongan dan Alam sekitar Negeri Sabah.Deejay RTM bersama kru Utara fm.


Ditemubual sebagai blogger dan Wartawan SAM oleh pegawai Penerangan Daerah Ranau.


Sebelah kiri Datuk Masidi Manjun; Tan Sri Datuk Gani Gilong, orang yang bertangungjawab membawa benih durian ke Ranau. Beliau juga seorang peladang yang berjaya menaikkan daerah Ranau sebagai pengeluar durian terbaik di negeri sabahPegawai Daerah Ranau
Haji Paimin


Mari kita renung kata-kata Datuk Masidi Manjun ketika merasmikan Pesta Durian & Kubis peringkat Sabah baru-baru ini di Ranau, yang antaranya mengajak masyarakat setempat untuk sama-sama mengembalikan suasana urus niaga di Ranau sebagaimana yang telah berlaku ketika zaman lombong Mamut . Ketika itu katanya, urus niaga setiap bulan berlaku di Ranau sebanyak 1 juta . Pesta Durian, walaupun hanya 2 hari, urus niaganya melebih 50 ribu dan majoriti masyarakat setempat terutamanya para penanam durian telah mendapat impaknya.

Kebijaksanaan pemimpin dan kerjasama yang mantap daripada pelbagai pihak telah membantu Pesta Durian dan Kubis mendapat sambutan luar biasa. Selain itu, liputan media juga antara yang membantu kejayaan pesta ini. Selain wartawan akhbar arus perdana, pihak penganjur turut mengiktiraf media online Utara fm sebagai penyiar langsung semasa pesta ini. Suara Anak Marudu ( SAM ) juga turut mengadakan liputan dan disambut baik pihak penganjur . Jutaan terima kepada pihak penganjur kerana memberi laluan kepada Utara fm juga para blogger membuat liputan.

Kita maklum bahawa, Kota Marudu pada bulan November ini juga akan mengadakan Pesta Jagung. Begitu juga daerah-daerah lain di Sabah , bakal mengadakan pesta masing-masing sesuai dengan hasil produk utama daerah. Kita berharap, sambutan luar biasa daripada pelbagai pihak akan turut mewarnai kemeriahan pesta ini nanti. Namun, sejauh mana pesta yang bakal diadakan di daerah-daerah ini terutamanya Kota Marudu bakal menguntungkan para petani dan masyarakat setempat?

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi