Klik player di bawah untuk mendengar siaran CAHAYAFM

Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Kamis, 26 November 2009

Selamat Hari Raya Haji


Sepanjang penglibatan SMS dalam penulisan blog Suara Mualaf Sabah, pasti ada kelemahan dan kekurangan. Di hari Aidiladha yang penuh berkat ini, saya mengambil kesempatan memohon maaf kepada para pengunjung, pembaca dan pengulas SMS . Selamat Hari Raya Aidiladha 2009 dan semoga ibadah korban kita diterima Allah.

Senin, 23 November 2009

Metodologi Dakwah.. Terlupa ?


SMS sedang berbincang dengan Pegawai Pembangunan Daerah Kota Marudu berkaitan kewujudan Utarafm dan segmen yang dikemudi SMS setiap hari; Jangan Lupa Bah dan Dunia Nasyid Anda. Ketika berlangsungnya Pesta Jagung di Kota Marudu, dan sebelumnya 2 pesta lain iaitu Pesta Kubis dan Pesta Durian di Ranau, SMS tertanya-tanya ke mana perginya gerai pameran Jabatan Agama Negeri dan Persekutuan serta badan NGO muslim sedangkan badan-badan lain berebut-rebut mengambil peluang ini semata-mata mahu bertemu masyarakat. Mereka kelihatannya amat bersemangat mengadakan gerai pameran. Mungkinkah pihak berkaitan merasakan segala pesta ini tidak relewan untuk dijadikan pentas dakwah ? Jika inilah jawabannya, maka jelas pihak berkaitan masih JUMUD dengan method dakwah. Nampaknya, ribuan manusia yang berkunjung, berkunjung dan bersantai begitu sahaja saja sedang inilah peluangnya untuk kita mempamerkan ' Islam sebagai Cara Hidup ' kepada mereka yang bukan Islam. SMS memerhatikan pengunjung-pengunjung yang berada di ketiga-tiga pesta yang dihadiri Utarafm kebanyakannya terdiri daripada orang-orang Islam yang ke hulu ke hilir mencari sesuatu. Alangkah baiknya, jika peluang begini diambil oleh jabatan-jabatan agama untuk turut serta mempamerkan bentuk-bentuk khidmat dan info-info ilmu kepada pengunjung.


UtaraFm bersama-sama dalam Pesta Jagung 2009 dengan membawa pelbagai bentuk hiburan dan info-info semasa sepanjang pesta berlangsung. Pada pandangan SMS, pihak-pihak berkaitan sewajarnya membantu mereka serta menyokong usaha murni mereka untuk menjadikan media elektronik online sebagai penyampai ilmu dan info semasa.


Dj. PP, Dj. Rumput dan Dj. Siput sedang bergambar dengan salah seorang pendengar setia radio online Utarafm. Kalau orang lain boleh melihat fungsi radio online, mengapa pihak jabatan agama tidak melihat dan mengambil peluang ini untuk berkerjasama?

Sebahagian pengunjung di Pesta Jagung. Alangkah baik jika pesta-pesta yang diadakan di Malaysia ada gerai pameran ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP. Biar gerai pameran seperti ini tampil dengan imej mesra masyarakat serta memberi info-info berkaitan kepada para pengunjung.
SMS mencadangkan beberapa perkarauntuk diperhalusi oleh jabatan-jabatan agama;
1. Mana-mana radio online di Malaysia, diberi laluan untuk membuat siaran langsung pelbagai program jabatan seperti khutbah jumaat, perayaan sambutan maulidrasul dan sebagainya. 2. mengadakan ceramah-ceramah agama , soal jawab agama, forum dan sebagainya melalui radio online.

Senin, 16 November 2009

Dakwah di Hujung Jari


SMS sedang on air dengan segmen ' Irama Nasyid Anda ' di UTARA FM yang bermula jam 4.00 petang sehingga jam 6.00 petang setiap hari. Meskipun masih kekurangan dari segi peralatan dan pengisian segmen, SMS tetap komited meneruskan segmen ini . Justeru, badan-badan NGO disaran untuk membantu dan bekerjasama memberikan info-info berkaitan untuk dijadikan bahan sekali gus disiarkan dalam segmen ini. SMS turut merancang untuk menyiarkan segmen soal jawab agama dalam masa terdekat, insya Allah. Kepada badan-badan NGO dan jabatan- jabatan berkaitan khasnya jabatan agama yang mahu membuat siaran langsung program-program yang dikendalikan mereka, bolehlah berhubung dengan SMS di talian 019-5399476 atau 088-473446 (R)/ alfateh_one@yahoo.com atau berhubung langsung dengan utarafm. melalui emel dj@utarafm.net


Kemahiran dan kepakaran radio online UTARA FM; Radio rasmi badan-badan NGO Sabah tidak harus dipandang sebelah mata. Sudah sampai masanya jabatan-jabatan agama seperti JAKIM dan JHEAINS menjadikan mereka sebagai team penyampai dakwah kepada pendengar. Hanya perlu perancangan dan penyusunan bijak untuk mencapai target dakwah di Sabah. Kita harus sedar sekali gus mengoptimumkan keupayaan utama medan online ini. Jelas, ia merentasi dunia tanpa sempadan.


Untuk mengikuti siaran UTARA FM sila layari web ini; http://www.utarafm.net.
NGO Islam diminta tingkat kerjasama dakwah
( Utusan Malaysia )

KOTA KINABALU 15 Nov. - Semua Badan Bukan Kerajaan (NGO) Islam di negeri ini diminta terus bekerjasama bagi menggerakkan aktiviti dakwah Islam di negeri ini.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abd. Aziz berkata, meskipun jalinan kerjasama antara pelbagai NGO Islam telah lama wujud di negeri ini, ia perlu dipertingkatkan lagi.

"Keperluan di Sabah pada masa ini amat mendesak dan NGO harus terus berkongsi kepakaran masing-masing memandangkan setiap NGO ada kelebihan tersendiri.

"Jadi melalui kerjasama yang dijalankan kita saling lengkap melengkapi antara satu sama lain kerana begitulah sifat berdakwah iaitu saling bekerjasama," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penutup Konvensyen Pendakwah Sabah di Kompleks Tabung Haji di sini malam semalam.

Turut hadir, Mufti Sabah, Datuk Ahmad Alawi Adnan dan Pengarah JAKIM Sabah, Aziz Mohamad.

Konvensyen selama tiga hari anjuran JAKIM dan Jabatan Hal Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JAHEINS) itu mengumpulkan 159 pendakwah dari pelbagai NGO di negeri ini.

Antara peserta yang hadir termasuklah daripada JAKIM, JAHEINS, Persatuan Saudara Baru dan 16 Gabungan NGO Islam Sabah.

Menurut Abd. Aziz semua pihak harus menjalinkan kerjasama seterusnya merangka pelbagai aktiviti dakwah di negeri ini secara berterusan.

Malah katanya, konvensyen seperti ini harus dijadikan satu platform bagi meningkatkan lagi kerjasama dan menyusun pendekatan dakwah yang berkesan.

"Kita menganggap konvensyen seperti ini tepat pada masanya kerana kita bakal menempuh tahun 2020 dan tentunya aktiviti yang dijalankan memerlukan perancangan rapi," ujarnya.

Minggu, 15 November 2009

KONVENSYEN PENDAKWAH NEGERI SABAH KALI KE - 4

SMS - bersama Lim Jooi SoonLim Jooi Soon
Pembentang kertas ' salah tanggapan dalam Islam & dakwah satu kewajipan '
Us. Issraq Bin Haji Ramli
Pensyarah UMS & Ketua Unit Hal Ehwal Islam dan Masjid UMS


S.S Datuk Hj. Ahmad Alawi Bin Hj. Adnan
Mufti Kerajaan Negeri Sabah.


KONVENSYEN PENDAKWAH NEGERI SABAH KALI KE - 4 bermula 11 - 14 Nov 2009 anjuran (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM ) dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah ( JHEAINS ) harus diberi pujian meskipun masih terdapat ketidakseimbangan yang sepatutnya tidak berlaku disebabkan konvensyen seumpama ini bukanlah kali pertama dianjurkan. Tema konvensyen kali ini ialah KE ARAH MEMBANGUN GENERASI PEWARIS DAKWAH . Antara kertas kerja yang dibincangkan termasuklah; 1. IKHTIBAR DAKWAH oleh Muhammad Fitri Abdullah (Bright Future Training) 2. DAKWAH SATU KEWAJIPAN oleh Lim Jooi Soon (Pegawai Dakwah MACMA 3. METODOLOGI DAKWAH, PENDEKATAN DI NEGERI SABAH oleh Ust. Issraq bin Haji Ramli (Pensyarah UMS & Ketua Unit Hal Ehwal Islam dan Masjid UMS) 4. SALAH TANGGAPAN DALAM ISLAM oleh Lim Jooi Soon (Pegawai Dakwah MACMA ) 5. TRANSFORMASI PENGURUSAN HAL EHWAL ISLAM MENERAJU GAGASAN 1 MALAYSIA oleh YB. Mejar Jeneral Dato' Jamil Khir bin Haji Baharom ( B ) (nota sahaja).

SMS turut dijemput atas kapasiti sebagai individu yang terlibat secara langsung mengurus dan menganjur program dakwah di negeri Sabah serta memfokuskan pendidikan mualaf. SMS melihat beberapa perkara yang masih boleh ditambah baik dalam penganjuran konvensyen pendakwah ini;

1. Majoriti peserta terdiri daripada kakitangan JAKIM dan JHEAINS . Hanya segelintir peserta datang dari badan-badan NGO dan individu2 bukan warga JAKIM & JHEAINS.

2. Pembentangan kertas kerja hanya pembentangan semata-mata serta tidak memberi ruang kepada peserta untuk memberi soalan dan pandangan terhadap isu yang dibangkitkan,

3. Sasaran konvensyen kurang jelas kerana peserta remaja turut dipanggil.

Persoalannya;

1. Mengapa kakitangan JAKIM dan JHEAINS tidak dihadkan penyertaan mereka, sedangkan mereka sememangnya terlibat langsung dengan dakwah? Seminar khas atau kursus dakwah untuk kakitangan JAKIM dan JHEAINS wajar dibuat dalam program berasingan agar lebih banyak ruang untuk orang awam yang terlibat dengan dakwah dapat menyertai program ini. Sebaiknya, perbanyakkan penyertaan badan-badan NGO dan orang perseorangan agar terpandu dan terpimpin ilmu-ilmu dakwah mereka.

2. Mengapa remaja dilibatkan dalam konvensyen pendakwah negeri Sabah ? Tidak menjadi kesalahan konvensyen ini dianjur sekali gus dijadikan sebagai wadah ke arah membangunkan generasi pewaris dakwah. Tapi, seyogialah jika diadakan satu lagi program khas untuk mereka agar fokus konvensyen lebih tertumpu serta tidak kelihatan bercapur aduk. Mungkinkah kertas kerja yang dibentangkan oleh pembentang dapat difahami oleh mereka ? Rasanya, aras bahasa dan isi kertas kerja agak kurang sesuai untuk remaja seusia mereka. Oleh itu, sasaran konvensyen perlu jelas agar isi kandungan dalam mana-mana kertas kerja dapat disampaikan terus kepada kumpulan sasaran dengan jelas dan tepat.

3. Mengapa ruang dan peluang tidak diberi kepada peserta-peserta untuk bertanya dan melontarkan pandangan mereka terhadap isu-isu dakwah ? Sedangkan merekalah yang berhadapan dengan isu dan masalah masyarakat sekeliling berbanding pegawai-pegawai yang kadang-kadang hanya terlibat dalam pentadbiran, perancangan dan tindakan di peringkat negeri , daerah dan kampung. Penyelesaian isu atau masalah pegawai-pegawai kadangkala lebih berlandaskan teori berbanding mereka yang benar-benar duduk di tengah-tengah masyarakat kampung dan desa.Cadangan SMS kepada JAKIM dan JHEAINS Negeri Sabah;


1. AJK masjid dan surau seluruh negeri sabah dilibatkan dalam satu seminar khas kerana merekalah antara orang-orang yang dekat dengan masyarakat serta lebih faham tentang permasalahan setempat. Namun, sebilangan mereka masih ‘kosong’ dalam bidang ilmu dakwah. Pemilihan mereka sebagai AJK biasanya disebabkan kedudukan ekonomi, pendidikan dan pengaruh mereka di tempat sendiri.

2. Orang- perseorangan yang aktif dengan dakwah di setiap kampung dipanggil ke satu seminar sebagai contoh seminar penunjang dakwah atau sebagainya. Tujuan seminar adalah untuk meluruskan fahaman-fahaman Islam yang mereka terima dari guru-guru agama kampung. Dalam masa yang sama, badan-badan agama perlu memberi mereka penghargaan kerana sikap membantu usaha-usaha dakwah secara sukarela.

3. Badan-badan NGO Sabah dipanggil dalam program muzakarah terbuka. Pun demikian, pihak jabatan agama wajar meletakkan adab-adab atau peraturan ketika muzakarah agar ia berjalan seperti yang dikehendaki serta tidak menjadi medan kemarahan bagi pihak-pihak yang emosi semata-mata tanpa fakta dan kebenaran.

4. Program seperti seminar, kursus dan yang berkaitan diadakan di kampung-kampung pedalaman Sabah agar pendakwah-pendakwah ini melihat sendiri keadaan masyarakat Islam juga menyelami sendiri permasalahan mereka serta dalam masa yang sama pendakwah-pendakwah ini diberi tugas langsung untuk mempraktikkan isi kandungan ilmu-ilmu yang mereka terima. Pihak-pihak berkaitan boleh menjadikan rumah-rumah kampung dan rumah keluarga para peserta sebagai agar wujud hubungan ukhwah dakwah secara langsung. Penjimatan kos kewangan pasti akan berlaku. Bajet hotel, makan dan minum yang mewah boleh disumbangkan kepada masyarakat di kampung tersebut.

5. Gabungkan tenaga semua badan-badan dakwah di Sabah; Jabatan-jabatan kerajaan, NGO-NGO dan orang perseorangan untuk mengadakan Pesta Dakwah selama 1 bulan secara berperingkat dan berterusan. Antara peringkat-peringkat sasaran adalah;

i. Masyarakat bandar

ii. Daerah

iii. Kampung dan desa

iv. Lain –lain peringkat yang difikirkan wajar.

Cadangan-cadangan SMS masih boleh diperhalusi. Harapan SMS agar pihak-pihak berkaitan mengambil langkah-langkah proaktif untuk kemaslahatan umat di Sabah khasnya dan Malaysia amnya.Rabu, 11 November 2009

Korban


Assalamualaikum. Kepada para muslimin yang dirahmati Allah SWT, sempena Raya Haji Tahun ini, SMS sekali lagi ingin menawarkan khidmat sebagai pelaksana kepada korban-korban saudara/saudari seperti tahun-tahun sebelum ini. Untuk makluman kaum muslimin dan muslimat daging korban yang akan tuan-tuan korbankan itu bakal SMS agih-agihkan kepada saudara-saudara mualaf kita di beberapa buah kampung masyarakat Dusun. Gambar pelaksanaan sembelihan korban dan aktiviti berkaitan akan kami kirimkan kepada penyumbang sebagai bukti korban saudara saudari para muslimin telah pun kami sampaikan dan laksanakan. Kepada yang berminat sila hubungi SMS di talian ini; 019 - 5399476

Ibadah Korban

Sumber asal dari kitab Arab, “Fathul Mueen a Fikh
Pengarang : Shiekh Zainuddin al-Malbari

Terjemahan Lisan : Ustaz Abdul Kareem As Saquofi
Imam Masjid Malabar Hidayatul Islam
Selayang, Selangor D.E, Malaysia

Apakah itu ‘Ibadat Korban - Haji’.

Ibadat korban adalah salah satu ibadat yang terpenting semasa umat Islam merayakan Hari Raya Aidil Adha, disamping itu ia juga merupakan satu bentuk sedekah yang afdhal. Ibadat ini merupakan ‘millat nabi Ibrahim’ dan seterusnya menjadi ‘Sunat Kifayah’ untuk sesebuah keluarga Islam. Ini bermakna sekiranya seorang individu dari sebuah keluarga mengerjakan ibadat ini, maka ahli lain dalam keluarga tersebut terlepas dari sunat ini. Walaubagaimanpun, hanya orang yang mengerjakan ibadat ini akan mendapat pahala sunat tersebut dari ‘Allah’ s.w.t.

Seperti mengerjakan ibadat ‘fardu’ dan ‘sunat’ yang lain, niat” merupakan syarat yang sah dan dimestikan untuk mengerjakan ibadat korban ini. Niat merupakan yang ikhlas hendaklah dibuat semasa memberi duit untuk melakukan korban atau pun semasa penyembelihan korban tersebut dilakukan.

Sebagai tanda korban kita dihendaki menyembelih haiwan ternakkan yang boleh dimakan (Halal). Korban dilakukan dalam bentuk dangingnya yang boleh dimakan dan nyawa haiwan tersebut yang dikorbankan merupakan pengorbanan kepada ‘Allah’ s.w.t. Upacara korban juga dihendaki dilakukan secara gotong-royong bersama ahli Masjid / Surau, jiran sekampung (masyarakat Islam sekeliling) atau pun bersama sanak-saudara secara beramai.

Bilakah masa yang dibolehkan untuk ibadat korban.

Waktu mula dibolehkan untuk mengerjakan ibadat ini adalah pada hari Hari Raya Korban, iaitu setelah matahari terbit dan naik tinggi segalah, atau cukup waktu untuk sembahyang dua rakaat (sunat raya haji) dan di ikuti dengan dua khutbah setelah terbit matahari pada pagi Hari Raya Korban. Ibadat korban ini boleh dikerjakan sehingga matahari terbenam pada 13 Zulhijjah (akhir hari Tasyrik). Walaubagaimanpun penyembelihan korban adalah ‘makruh’ pada waktu mendekati senja (maghrib) dan malam sehingga terbit matahari keesokan hari. Syarat in tidak melibatkan mereka yang telah bernazar, kerana mereka ini di boleh untuk melakukan penyembelihan korban walaupun sudah lepas waktu tersebut.

Apakah haiwan yang boleh dikorbankan.

Haiwan yang afdhal untuk dikorbankan untuk ibadat ini adalah seperti kambing biasa, kambing biri-biri, lembu, kerbau dan unta. Sekiranya kambing atau kambing biri-biri disembelihyang merupakan haiwan bersaiz kecil, ia hanyalah satu bahagian penuh untuk seorang individu sahaja (1:1), tetapi haiwan yang lebih besar saiznya seperti ‘seekor’ lembu, kerbau atau unta boleh dikongsi sebagai tujuh bahagian untuk tujuh orang individu (1:7). Dari segi jangka usia haiwan untuk membolehkan korban dilakukan, kambing haruslah melebihi satu tahun. Manakala untuk haiwan besar seperti kambing biri-biri, lembu dan kerbau, haiwan tersebut perlu melebihi umur dua tahun. Untuk haiwan seperti unta pula ianya perlu melebihi lima tahun.

Sifat-sifat haiwan yang dimestikan untuk dikorban.

Haiwan yang akan di korbankan itu dimestikan sempurna sebaik-baiknya dari semua segi fizikal haiwan tersebut. Haiwan tersebut tidak boleh cacat (atau tempang) dari segi apa pun, tidak sakit dan sihat kesihatannya, tidak terlalu kurus saiznya , tidak buta atau putih matanya ,tidak bunting (hamil bagi yang betina) atau berkurap kulitnya. Haiwan yang terpotong telinganya atau ekornya tidak boleh diterimauntuk korban. Walaubagaimanapun sekiranya haiwan tersebut yang dilahirkan tanpa ekor ianya boleh diterima tetapi yang lahir tanpa telinga tidak boleh. Manakala Mazhab Hanafi pula memberi sedikit kelonggaran yang membenarkan haiwan yang satu pertiga (1/3) teliganya terpotong masih boleh dikorbankan dimana lain-lain syaratnya sempurna seperti diatas.

Bagaimanakah daging itu boleh digunakan.

Sekiranya seseorang itu telah bernazar, maka kesemua daging yang diperolehi dari disembelih hendaklah disedekahkan sepenuhnya seperti niat nazarnya. Jika tidak bernazar dan hanya niat korban biasa, maka adalah sunat untuk orang yang menjalankan ibadat ini untuk mengunakan sedikit dari daging itu untuk keperluan sendirinya. Amalan korban yang paling afdhalnya ialah sekiranya satu pertiga (1/3) daging korban disedekahkan kepada fakir miskin, satu pertiga (1/3) lagi dihadiahkan kepada jiran serta sahabat handai atau pun kepada ahli kariah Masjid / Surau dan satu pertiga (1/3) lagi yang tinggal untuk kegunaan sendiri serta keluarganya. Daging korban ini tidak boleh dijual atau diberikan sebagai upah kepada tukang sembelih atau yang lain yang mengerjakan ibadat ini.

Orang yang menjalankan ibadat Korban.

Orang yang menjalankan ibadat korban boleh menyembelih sendiri atau boleh mengupah orang untuk menyembelih haiwan tersebut. Dari 1 Zulhijjah sehingga masa korban ianya adalah hukum ‘makruh’ bagi memotong kuku, rambut atau bercukur bagi individu yang menjalankan ibadat ini. Bagi meraka yang mengamalan ‘Sunat’ bercukur, atau memotong rambut sempena Hari Raya atau hari Jumaat ianya tidak melibatkan mereka. Kaum wanita juga boleh menjalankan ibadat korban dengan mengambil kongsi korban tersebut tetapi tidak disunatkan menyembelihnya sendiri. Bagi tugas penyembilahan ianya adalah haram untuk orang bukan Islam untuk melakukannya kerana penyembelihan yang ‘Halal’ dimestikan oleh orang yang Islam dan perlu mengikuti syarat-syarat penyembelihan dengan bacaan yang betul dan alat (perkakas) sembelih yang betul.

Amalan Sunat ketika korban dilakukan.

Apabila mengerjakan penyembelihan untuk korban adalah disunatkan membaca ‘Bismillah’ semasa menyembelih haiwan tersebut. Sunat-sunat lain yang baik diamalkan termasuk memilih haiwan yang gemuk, lengkap dengan tanduknya dan mengerjakan sembahyang Hari Raya Korban dahulu sebelum menyembelih. Penyembelihan sunat dilakukan ditempat rata dan tidak kasar pada waktu siang hari. Haiwan yang akan disembelih itu diikat kakinya dan dibaringkan disisi kanannya dengan kakinya menghadap kiblat.. Adalah juga disunatkan menyebut nama Allah, menbaca Selawat dan Salam keatas nabi dan juga membaca “Allahumma haza minka , hua ilaika, fatakabbal minni”

Kamis, 05 November 2009

Kenangan


Sejuta terima kasih buat Pak Lah yang telah banyak membantu usaha-usaha menaik taraf surau-surau di Tandek, Matunggung, Ranau dan Sandakan. Kesemuanya telah diurus semampu saya. Terima kasih juga kerana telah melancarkan Utara FM di Rest House, Lohan . Jasamu akan sentiasa diabadikan dalam doa dan sujud. Hanya ini hadiah yang mampu saya beri.

Selasa, 03 November 2009

Pesta Dakwah Bila ?


Blogger sewajarnya mengamalkan sikap jujur dalam menyampaikan isu berkaitan di samping tidak membabi buta meski bebas menyuarakan apa juga perkara. Ingatlah bahawa apa sahaja yang ditulis pasti akan ditanya dan diadili di hadapan ALLAH bila tiba hari perhitungan kelak. Gambar di atas menunjukkan SMS sedang ditemubual oleh Pegawai Penerangan Daerah Ranau semasa pesta durian baru-baru ini.


SMS bersama DJ PP (salah seorang DJ Utara fm ) sedang mencari titik temu bagaimana radio online boleh berkerjasama dengan RTM dalam menyampaikan info-info semasa. Wanita berbaju hijau dan bertudung merupakan salah seorang DJ Radio RTM Kota Kinabalu.Radio online Sabahan Utara fm sedang membuat liputan langsung di Pesta Kubis Kundasang dan Pesta Durian di Ranau. Meski tanpa peralatan canggih, namun berjaya memikat pendengar pelbagai lapisan seluruh negara malah dunia. Dengan melayari laman ini, anda bakal bersama-sama pendengar lain ( www.utaraborneo.net ) dalam portal komuniti Sabahan mantap yang hit bulanan mencecah hampir 4 juta dengan pelawat unik lebih dari 10 ribu masa ini. Pihak berkaitan sepatutnya mengambil bahagian dan membantu usaha mereka khasnya untuk usaha ke arah dakwah pula.Kalau Kementerian Pelancongan negeri berjaya mengadakan pesta pelancongan yang bertemakan sayuran dan buah-buahan, mengapa pihak badan-badan dakwah di negara ini tidak mengambil inisiatif mengadakan pesta DAKWAH ?


Suara Mualaf Sabah; SMS banyak kali singgah di masjid Pekan Kundasang sejak 5t ahun kebelakangan ini, pada waktu malam. Amat mengecewakan bila sekitar jam 9 malam semua pintu-pintu masjid tersebut telah dikunci pihak pentadbir atas alasan dikhuatiri peralatan masjid di curi oleh penyamun. Akibatnya, ramai para musafir yang singgah melakukan solat di beranda luar masjid yang hanya berlantaikan mozek. Sangat sejuk dan kurang selesa ketika malam. Penjagaan kebersihannya juga kadang diabaikan