Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 02 Januari 2010

Medium Dakwah
Era ini, dunia internet semakin mendapat tempat di hati pengguna sebagai medan mendapatkan maklumat. Pelbagai berita disajikan di dalamnya termasuklah pendapat –pendapat serta buah fikiran para pengguna pelbagai peringkat usia dan pendidikan. Carilah apa saja isu, semuanya tersedia di hujung jari. Kepantasan mendapatkan maklumat hanya beberapa saat sahaja.


Sewajarnya, dunia Islam mengambil peluang ini untuk mmenyampaikan kesyumulan Islam sejati sekali gus menyangkal pandangan-pandangan negatif terhadapnya yang menganggap Islam itu jumud dan sebagainya. Peluang yang ada untuk mengguna kemudahan ini sebagai satu medium dakwah seharusnya digunakan sebaik mungkin. Marilah kita sama-sama menggunakannya dengan niat dan tujuan yang betul. Mudah-mudahan kita bukan sahaja mendapat kemudahan dan keseronokan menggunakannya bahkan mendapat pahala ibadah kerana niat, InsyaAllah.


Untuk tujuan ini, Radio Online Sabahan Utarafm. telah mewujudkan Segmen Dunia Nasyid Anda kini ditukar kepada Dunia Nasyid dengan memutarkan pelbagai irama nasyid dalam pelbagai rentak disusuli tazkirah dan info-info semasa dunia Islam. Bagaimanapun, segmen ini tidak akan berjaya jika tidak mendapat sokongan daripada para pendengar khususnya masyarakat Islam. Oleh itu, sebagai DJ yang dipertanggungjawabkan mengendali segmen ini, saya merayu agar saudara-saudara semua menyumbang buah fikiran sekali gus membantu merancang dan memperbaiki persembahan segmen ini agar menjadi lebih baik dan mantap. Sebarang komen, buah fikiran atau cadangan silalah hantar ke emil alfateh_one@yahoo.com. Sisipan soal jawab Islam yang memfokuskan permasalahan hukum hakam ibadah dan sebagainya, bicara karya dan berita semasa dunia Islam juga akan turut dimuat dalam Segmen Dunia Nasyid ini.


Saya merayu sekali lagi kepada masyarakat Islam agar sama-sama mengangkat segmen ini. Koleksi lagu-lagu nasyid anda juga dialu-alukan untuk dihantar kepada kami sebagai tambahan koleksi sedia ada.


Akhir sekali, saya ucapkan berbanyak terima kasih kepada DJ Rumputt selaku penerbit utarafm yang telah memberi kepercayaan kepada saya mengendalikan segmen ini. Begitu juga saya rakamkan terima kasih saya kepada semua kru utarafm. Kepada pendengar-pendengar setia segmen ini, utarafm amat menghargai anda, terima kasih semuanya. Teruskanlah bersama utarafm di talian Http://utarafm.net atau Http://nazri-suaramualaf.blogspot.com.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi