Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Rabu, 27 Januari 2010

Program Pengislaman


Ada kes rakan-rakan bersuku Dusun yang pernah meluahkan rasa hati pada SMS bahawa sememangnya mereka tertarik dengan ajaran Islam namun keluarga menjadi penghalang mereka. Ada juga di kalangan mereka menyatakan hasil dari kajian mereka Islamlah agama yang benar tapi niat untuk menganunya terhalang kerana larangan-larangan memakan sesetengah makanan dan minuman yang sudah menjadi makanan mereka sejak dahulu. Selain dua alasan ini, masih ada seribu satu macam lagi halangan yang mereka jadikannya sebagai perbandingan Islam dengan anutan asal mereka yang akhirnya membantutkan niat mereka untuk menganut Islam.


Masih ingatkah kita bagaimana berlakunya pengislaman beramai-ramai di negeri Sabah? Individu-individu yang terlibat dengan proses awal pengislaman penduduk-penduduk di Sabah pasti terpahat kenangan-kenangan manis dan pahit di hati dan sanubari mereka. Menjadi suatu yang manis untuk mereka yang benar-benar terbuka hati menganut Islam sebagai pegangan mereka manakala bagi yang terpaksa atas dasar kepentingan politik, jawatan, pekerjaan dan tawaran projek sudah tentu merasainya sebagai suatu kenangan yang pahit . Dari sudut perjuangan politik tanahair, ternyata pengislaman besar-besaran ini amat berjaya di atas kertas kerja. Namun, adari satu sudut lain, ternyata ia sedikit sebanyak ia telah mengaibkan kemurnian Islam itu sendiri. SMS sering menyatakan pandangan ini kepada jabatan2 agama di Malaysia khususnya di Sabah dengan tujuan sejarah ini tidak terulang lagi. Tidak hairanlah jika didapati ramai penduduk Sabah khasnya orang Dusun yang namanya seakan akan orang Islam tapi sebaliknya mereka bukanlah penganut Islam. Inilah antara kesan program pengislaman besar-besaran yang dilakukan dahulu.Di Kota Marudu, Kudat dan Matunggung beberapa mantan tokoh politik yang memeluk Islam di zaman Tun Mustafa dan Datuk Haris Salleh kini telah kembali kepada pegangan lama mereka.
ARKIB : 31/12/2008 - Utusan Malaysia

Kehidupan berubah selepas peluk Islam

KOTA KINABALU 30 Dis. - "Kehidupan kami yang terumbang-ambing tanpa pedoman dan arah tuju membuatkan kami sekeluarga mengambil keputusan mengamalkan ajaran Islam 34 tahun lalu.

"Sejak itu, kehidupan kami berubah dan dapat membuang semua cara hidup lama yang bercanggah dengan ajaran Islam," kata penerima Anugerah Tokoh Pendakwah peringkat negeri Sabah, Dr. Yusuf @ Joseph Gimbad (gambar).

Yusuf, 46, yang berketurunan Dusun berkata, ibunya adalah ahli keluarga pertama mengajak mereka menghayati ajaran Islam setelah menyedari hanya Islam mengamalkan cara hidup paling sempurna.

Anak kelahiran Kampung Libang Laut, Tambunan itu berkata, sebelum ini, mereka telah pun memeluk Islam pada 1973 melalui proses pengislaman beramai-ramai tetapi tidak mengamalkan ajarannya.

Bagaimanapun Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Nambayan di Tambunan itu berkata, mereka sekali lagi mengucap dua kalimah syahadah setahun berikutnya dan kali ini memberi kesan yang mendalam.

"Ini kerana kami mengamalkan segala ajarannya tidak seperti sebelum ini," katanya kepada ketika ditemui selepas Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri 1430H/2008M di Dewan Saadah, Wisma Majlis Ugama Islam Sabah di sini semalam.

Menurut Yusuf yang mempunyai 15 adik-beradik, kegiatan dakwah mula dilakukan pada 1981 ketika menuntut di Universiti Malaya dan sehingga kini masih lagi menjalankan aktiviti itu.

Beliau berkata, antara cabaran utama yang dilalui untuk menyebarkan Islam ialah apabila terdapat pihak memberitahu dan menyebar maklumat yang salah mengenai agama itu.

Tujuannya, kata Yusuf, adalah bagi menghalang orang bukan Islam daripada memeluk agama tersebut dan pada masa yang sama supaya Islam sentiasa dipandang serong serta disifatkan hanya dianuti orang Melayu.

"Bagi memperbetulkan keadaan ini, saya menjelaskan melalui siri ceramah menggunakan bahasa Dusun untuk menerangkan bahawa Islam adalah agama universal untuk semua umat manusia," katanya.

Beliau bersyukur kerana melalui cara itu, persepsi terhadap Islam dapat diubah selain tidak melupakan peranan Radio Televisyen (RTM) Sabah yang turut berdakwah melalui siaran radio dengan menggunakan bahasa etniknya.


1 komentar:

  1. Semoga lebih banyak lagi umat manusia yang mendapat hidayah dari ALLAH SWT. Amin

    BalasHapus

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi