Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Kamis, 18 Februari 2010

DUNIA NASYID ANDA DI UTARAFM

Radio Online Sabahan Utarafm, satu-satunya radio online di Malaysia yang telah dilancarkan oleh Mantan Perdana Menteri Malaysia Tun Abdullah, kini maju setapak dengan mengendalikan satu lagi segmen berbentuk dakwah iaitu segmen Dunia Nasyid Anda.

Menurut pengendali segmen DNA saudara Nazri Abdullah @ DJaldusuni, sudah tiba masanya para penggiat dakwah seluruh dunia mengambil peluang atas keterbukaan sistem internet terkini. Dakwah memerlukan pelbagai cara untuk disampaikan kepada lapisan-lapisan masyarakat, justeru, tidak salah jika keterbukaan ICT yang ada digunakan secara optima untuk maksud ini. Tidak dinafikan para tokoh, ilmuwan dan pakar-pakar dalam bidang agama telah menceburkan diri dan bersama-sama menjadikan ICT sebagai salah satu medium dakwah tetapi masih tidak dapat bersaing dengan pengguna-pengguna lain yang tampil jauh lebih maju dengan pelbagai bentuk persembahan semata-mata ingin menarik para pengguna ICT untuk bersama-sama mencapai misi mereka justeru mereka sedar, mahu atau tidak, masyarakat seluruh dunia bertumpu ke dunia ICT untuk mendapatkan apa jua maklumat.

Demikian, utarafm mengambil peluang yang ada dengan mengendalikan DNA yang berunsur hiburan dan dakwah sekali gus mengisi kehendak mereka yang gemarkan hiburan dan informasi berunsur dakwah. Antara sisipan dalam segmen ini ialah petikan-petikan tafsir alQuran, hadis, ceramah-ceramah pendek dan soal jawab agama. Bagaimanapun, sisipan-sisipan ini bakal ditambah dari masa ke masa mengikut kesesuaian.

Harapan DNA agar komitmen, teguran dan buah fikiran pelbagai pihak khususnya Jabatan Agama dan pakar-pakar ilmuwan Islam dapat diberikan dari masa ke masa kerana ia bakal amat membantu segmen ini tampil lebih baik. Utarafm khasnya DNA dalam rangka mempertingkatkan lagi kualiti penyampaiannya amat berbesar hati jika ada di antara penyumbang di luar sana yang sudi membiayai program-program kelolaan DNAdan utarafm. Semoga kemunculan DNA dalam radio online bakal menyemarakkan dunia dakwah Islam khususnya di Sabah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi