Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Selasa, 20 April 2010

Perutusan sempena hari ke-10 kelahiran Cahayafm di dunia maya.


Dalam sejarah dunia Islam, tahun ke-10 kenabian menyaksikan dua orang pendamping setia , iaitu manusia yang sangat dicintai dan disayangi nabi telah meninggalkan baginda buat selama-lamanya. Baginda bagaikan kehilangan tempat bersandar kerana kedua-dua penyokong dalam dan luar baginda telah tiada. Namun, kesemua itu bukanlah penyebab untuk baginda berputus asa dan menghentikan dakwah Islam yang suci kerana baginda Rasulullah S.A.W menyedari hakikat ujian yang diturunkan oleh Allah kepada baginda. Baginda adalah rasul terakhir, yang memikul segala beban dan amanah dalam memastikan risalah suci ini terus bertahan di atas muka bumi ini. Beruntunglah kekasih Allah tersebut kerana mendapat tarbiyah rabbani yang didatangkan khas dari Rabbul Jalil sekali gus telah mengangkat martabat baginda sebagai insan paling mulia di langit dan bumi. Kisah ini cukup penting untuk kita renungkan agar kita tahu perletakan setiap diri umat Islam benar2 berada di tempat yang menguntungkan pada perjalanan sejarah perjuangan menegakkan kalimah Allah.

Dalam masa sesingkat ini, Cahayafm telahpun mendapat sokongan daripada individu pelbagai latar belakang pendidikan dan jawatan serata dunia. Alhamdulillah, cuma mereka belum mengaktifkan siaran bersama Cahayafm. Justeru, sempena hari ke-10 Cahayafm ini berada di gelanggang maya, saya menyeru agar rakan2 FB Cahayafm dapat mengaktifkan radio anda setiap kali online. Biar waktu luang kita berkongsi maklumat, bertanya khabar sesama ahli atau bersantai di FB menjadi ruang sambilan kita mendengar lagu2 nasyid dan info2 di Cahayafm. Sungguh, kehadiran anda di Cahayafm setiap kali kami mengaktifkannya membuatkan kami lebih kuat memikirkan segmen yang wajar kami ke udarakan. Bukan itu saja, keaktifan anda bersama kami pasti mencabar kami untuk lebih berfikir akan adunan hidangan terbaik yang sesuai dihidangkan di Cahayafm termasuklah info2 dan ilmu2 .

Ikhwanku yang dirahmati Allah, sempena hari ke-10 kelahiran Cahayafm ini, sekali lagi saya mengajak atas dasar seislam agar mengaktifkan diri anda bersama Cahayafm. Jika tidak, kewujudan Cahayafm ini tiada ertinya pada dunia Islam dan ini amat sedih seperti sedihnya kisah kesedihan nabi saat dua manusia terpenting di sisi baginda S.A.W. meninggalkan baginda.

Ikhwanku seislam, Cahayafm ini milik kita bersama kerana asas binaannya dengan niat memaslahatkan dunia Islam. Ayuh kita jadikan Cahayafm ini gedung info maya buat dunia Islam. Campakkanlah ilmu anda di ruangan FB walau sedikit, untuk dimanfaatkan oleh sahabat2 yg perlu dan dahagakan ilmu. Daripada menghabiskan sepenuh masa di ladang angan2 ciptaan Yahudi atau menghabiskan masa membaca umpatan2 sesama kita, biarlah kita luang masa yang ada untuk memaslahatkan diri kita, biarpun sedikit.

Akhir sekali, atas nama seislam, tolong Cahayafm.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi