Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Jumat, 30 April 2010

Seruhan Perjuangan.

Seruan perjuangan: Wahai umat Islam yang sama2 menyatakan Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah serta bersaksi bahawa nabi Muhammad itu pesuruh Allah, saya yakin anda semua sama sperti saya tidak mahu melihat Islam ini diperlekehkan oleh mana2 bangsa dari segenap penjuru dunia.Sempena hari Jumaat yang mulia ini, sekali lagi saya selaku penerbit Cahayafm menyeru kepada semua rakan2 Cahayafm agar mengambil bahagian dan sama2 mempergunakan Cahayafm ini sebagai pentas dakwah, menjadikan Cahayafm sebagai medan info dan perkongsian ilmu Islam, juga menjadikannya sebagai saluran terbuka bagi kita menyatakan kebenaran Islam. Saudara2ku seislam, saya tidak sanggup melihat pentas ini dijadikan sebagai perhiasan yang hanya menggunakan Islam sedang isinya jauh menyimpang dan melalaikan. Ayuh, umat Muhammad SAW, aktifkan diri anda seketika bersama Cahayafm dan lemparkan segala ilmu kebenaran islam di sini untuk kita kongsikan bersama dalam dunia maya. Mudah-mudahan membuka pintu2 hati mereka yang selama ini memandang Islam ssebagai satu agama buruk disebabkan sikap2 umatnya yang tidak mengamalkan ajaran Islam. Saudara2ku seislam, telah saya nyatakan sebelum ini bahawa radio ini milik kita umat Islam. Kitalah yang akan mewarnainya, mengangkat dan menjulangnya adalah kita. Saya tidak mengharapkan jumlah rakan Cahayafm sebanyak 800 lebih orang ini mengaktifkan radio Cahayafm kerana saya faham bukan semua kita memiliki laptop atau PC. Memadailah jika ada di antara kalian yang mengambil bahagian walaupun tidak lama meskipun dalam lingkungan 3 lagu sahaja. Sokongan seperti inilah yang diharapkan agar kesepaduan jiwa kita tidak dilihat renggang oleh mereka yang tidak seanutan dengan kita. Mungkinkah sambutan dingin ini disebabkan persembahannya kurang menarik minat terutamanya dalam pemilihan lagu2 dan sebagainya? Saudara2 mempunyai hak menyatakan yang terbaik demi Islam yang kita cintai. Kalian dialu2kan untuk memberi buah fikiran dalam hal ini. Jangan biar pendengar Cahayafm kekal seorang dua sahaja. 8 orang pendengar di awal kemunculan Cahayafm juga entah ke mana..Kali ini, perasaan saya sedih berbaur emosi memikirkan Islam. Islam sudah tidak diendah. Andaikata Sayidina Umar al Khattab masih hidup, pasti beliaulah yang paling berani, paling lantang malah digeruni dalam menyatakan kebenaran Islam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi