Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 07 Agustus 2010

Salam Ramadhan & Selamat Datang Dj. Miftah.Menjelang Ramadhan tahun ini, marilah sama2 kita panjatkan kesyukuran kepada Allah kerana kita masih diberi kesempatan berpuasa Ramadhan tahun ini. Warga Cahayafm mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa kepada para pendengar setia juga kepada muslimin dan muslimat di mana juga berada. Dalam kesempatan ini juga Cahayafm mengucapkan selamat datang dan selamat bersama Cahayafm kepada penyampai Miftah. Terima kasih kerana sudi bersama-sama kami di Cahayafm untuk sama2 berjuang berwadahkan radio online berteraskan Islam yang pertama di Sabah. Kedatangan anda ke Cahayafm mengingatkan kita tentang lembaran sejarah Islam ketika kaum Ansor dan Muhajirin dipersaudarakan oleh Rasul SAW bertapakkan keimanan. Akhirnya, persaudaraan ini telah memberi nafas baru kepada dunia Islam di saat itu sehingga nikmat iman dan Islamnya berkembang dan membiak ke seluruh pelusuk bumi sehingga ke hari ini. Mudah2an bingkisan sejarah ini akan menjadi titik baru dalam usaha Cahayafm memberi info dan perkongsian ilmu kepada seluruh umat Islam di Nusantara di samping hiburan2 yang kami pilihkan untuk para pendengar.

Muslimin dan muslimat yang dihormati, dalam kesempatan ini juga, kami di Cahayafm mengambil kesempatan menyeru sekali lagi agar kita semua dapat bersama-sama berganding tangan memberi nafas baru kepada dunia Islam yang kian pudar akibat lemparan2 nista oleh musuh2 Islam. Sesungguhnya tugasan ini tidak dapat kita capai jika tangan kita tidak berganding bersama. Ayuh kita abaikan sempadan geografi sesama kita yang sedikit sebanyak telah menghalang usaha2 membangunkan kesepaduan fikiran serta perkongsian ilmu dan info sesama kita.

Memandangkan usia Cahayafm kini memasuki bulan ke-lima di bumi Sabah, sudah tentulah masih banyak kelemahan-kelemahan yang perlu diperkemaskan bersama justeru ia menuntut curahan ilmu dan buah fikiran dari anda semua. Cahayafm amat mengalu2kan bantuan anda sekalian agar kesempurnaannya kelak bakal sama2 kita nikmati . Untuk tujuan ini, Cahayafm mengharapkan agar ada insan2 yang tampil membantu usaha kecil ini seumpama menjadi penaja acara2 yang dirancang, juga menaja segmen yang kami ke udarakan. Tanpa bantuan anda semua, sudah pasti kami tidak akan dapat melakukannya. 

Kepada kumpulan2 nasyid di mana juga berada, anda bolehlah menghantar lagu2 kepada kami untuk tujuan membantu mempromosikan hasil2 karya anda.

Akhir sekali, terima kasih atas sokongan anda mendengarkan siaran kami di Cahayafm selama ini. Untuk mendapatkan info2 terkini tentang kami, sila add FB Cahayafm di ruangan kominiti kami.


Cahayafm. Net 
Demi masa

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi