Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Selasa, 07 September 2010

Mualaf Di Perniagakan


Surau Kg. Pamansukan ( Baru ) ketika SMS sampai ada 6 atau 7 orang budak bertungkus lumus membersihkan lantai surau ini. SMS bertanyakan kenapa kamu siram air ? mereka menjawab kami kasi lari tahi ayam.Benar, apa mereka lihat . Ketika SMS menghampiri bangunan ini, pintu pagar depan dan belakang surau tidak dibuat oleh pemaju.

Inikah bentuk dan nilai ( RM 180.000.00 ) yang PAK LAH amanahkan pada SMS untuk dimajukan kepada pemaju yang bertanggungjawab? Pihak berkaitan wajar menilai semula bangunan ini agar tidak berlaku kebocoran.

Gambar sisi kiri; Inilah rupa naiktarafnya. Bangunan asal yang hanya ditampal dengan cat baru dan ditambah berandanya dengan keluasan tidak sampai dua meter dari dinding.Nilai peruntukan naiktaraf sebanyak RM 200,000.00


Hujung Ramadhan ini, pasti ramai antara kita tersenyum kerana berasa puas atas pencapaian amal ibadah yang kian hari kian menampakkan peningkatan. Alhamdulillah, saat ini kita berada di hujung2 Ramadhan dan insyaAllah esok pihak berkaitan akan melihat anak bulan Syawal. Selepas pengumuman, pasti sana sini akan bergema dan berkumandang takbir tanda kemenangan mereka yang berjaya menempuh ujian Ramadhan. Namun, tidak kurang juga tangisan pelbagai pengertian di pagi Syawal. Semuanya bakal kita lihat pelbagai genangan air di mata dan alirannya di pipi-pipi manusia. Tafsirannya, hanya yang merasa dan Allah yang tahu.

Masjid dan surau di pagi Syawal pasti akan meriah dengan kedatangan para jemaah dari pelbagai lapisan masyarakat. Suasana ini akan kelihatan di mana-mana tempat tidak kira di bandar atau di kota besar hatta di desa dan kampung-kampung kecil. Semuanya itu memperlihatkan suasana sambutan Aidilfitri. 

Meskipun begitu, SMS tidak dapat menahan kesedihan melihat perkara2 yang SMS perjuangkan tidak berpenghujung baik seperti yang diharapkan. Harapan SMS untuk melihat kawasan2 berkaitan mendapat pembelaan pihak kerajaan dan jabatan2 agama, akhirnya dijadikan kesempatan oleh pihak2 berkaitan mengaut untung semata-mata tanpa melihat perkara2 yang wajar diambilkira sekali gus memecah amanah dari Allah.


Lihatlah, dua buah kampung yang masing2 mendapat peruntukan kerajaan melalui PAK LAH dijambatani SMS dijadikan mereka (pemaju) sekadar melepas batuk di tangga semata-mata mengaut keuntungan puluhan malah mungkin ratusan ribu. Butiran lanjut, lihat gambar dan penjelasan yang telah SMS buat 

KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN LEBIH BANYAK GAMBAR 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi