Klik player di bawah untuk mendengar siaran CAHAYAFM

Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Senin, 11 Oktober 2010

ContohTuan Hj Saprin Karim, aktivis masyarakat serta koperat muslim Dusun di Ranau yang prihatin terhadap kepentingan pendidikan rohani telah membiayai 40 orang muslimin menunaikan umrah baru2 ini di samping menaja pelancaran Cahayafm. Sikap seperti ini wajar dicontohi.

Minggu, 10 Oktober 2010

Majlis perjumpaan dan rama mesra bersama saudara baru


Datuk Nasir bin Tun Hj Sakaran
Menteri di Jabatan Ketua MenterMenteri di Jabatan Ketua Menteri, Datuk Nasir bin Tun Hj Sakaran menyatakan sokongan beliau terhadap kewujudan Cahayafm. Sokongan dinyatakan dalam pertemuan ringkas saudara Nazri, pengasas Cahayafm yang juga blogger Suara Mualaf Sabah dengan beliau sempena Majlis Perjumpaan dan Ramah Mesra bersama Saudara Baru di 1Borneo Grand Ballroom, Kota kinabalu petang semalam. Dalam majlis yang berlangsung meriah itu, pihak JAKIM dan YADIM juga turut menyatakan rasa bangga mereka terhadap usaha-usaha yang telah ditunjukkan Cahayafm dalam membantu usaha penyebaran dakwah melalui siaran online khususnya di negeri Sabah . Bercakap kepada wartawan kami, saudara Nazri bagi pihak Cahayafm melahirkan ucapan terima kasih kepada Datuk Nasir Tun Hj Sakaran, pihak JAKIM dan YADIM atas keprihatinan dan sokongan mereka terhadap Cahayafm.