Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Rabu, 11 Mei 2011

KEMBARA DAKWAKembara Dakwah ke Negara China pada Julai 2011 merupakan penutup kepada beberapa siri kembara sebelum ini. Namun, siri umrah kali kedua bakal diadakan dan ia melibatkan imam-imam qaryah dan juga bilal-bilal daerah Ranau. Kenyataan ini  diberikan sendiri kepada Cahayafm oleh Tuan Haji Safrin bin Karim dalam pertemuan baru-baru ini bertempat di kediamannya. Umum layak memberi penghargaan kepada individu-individu seperti beliau kerana kedudukan mereka sebagai sebahagian penggerak dakwah dalam masyarakat. Dalam perbualan, beliau menambah bahawa sekembali dari Kembara Dakwah Negara China serta sejurus  terlaksana Karnival Aidilfitri,  pembentukan AJK bertindak bagi merealisasikan pembinaan pondok di sebuah kawasaan yang telah dikenalpasti sesuai dijadikan pusat tarbiah bagi anak-anak Dusun bakal diadakan. Pewujudan pusat ini sekali gus akan menjadi mercu tanda kembara-kembara dakwah yang telah dilakukan.

Meskipun Sekolah Agama Negeri dan Sekolah Menengah Agama telah wujud di daerah Ranau, tetapi  hanya individu atau murid yang memenuhi syarat serta layak sahaja yang dapat memasuki institusi ini. Justeru, individu serta saudara-saudara seislam yang tidak mempunyai sijil-sijil kelayakan serta dalam waktu yang sama memerlukan ilmu serta tarbiah Islam harus diambilkira keperluan mereka untuk memasuki mana-mana institusi. Adalah menjadi harapan agar  kewujudan pondok itu kelak  bakal memenuhi keperluan  golongan-golongan berkeperluan seperti mereka.

Tuan Haji Safrin turut menyebut beberapa nama yang terlibat dalam kembara sebelum ini termasuklah Tuan Hj. Rauf, saudara Mohd Ayub Jamirin, saudara Asmin bin Nasir serta beberapa individu aktif dan terlibat langsung dengan aktiviti-aktiviti dakwah di Ranau. Harapan beliau agar siri kembara  yang telah terlaksana bakal memberikan pengalaman dan ilham kepada semua yang terlibat sekali gus mempergunakan segala pengalaman itu dalam membangunkan Islam di Ranau. Ia sesuailah dengan tanggungjawab Tuan Haji Safrin sendiri sebagai Ketua Biro Ekonomi dan Kebajikan Badan Dakwah Ranau .

Pengalaman melihat pondok-pondok  yang  giat dibangunkan pejuang-pejuang agama di Indonesia sudah cukup membangkitkan semangat dan membuka minda para peserta kembara. Harapan Tuan Haji Safrin agar gabungan kekuatan tenaga, fikiran, ilmu, kewangan serta apa jua yang dilakukan oleh semua pihak untuk agama Allah tanpa berhitung kira atau mempolitikkannya mudah-mudahan  dinilai Allah sebagai kebaikan. Sebagaimana Allah mengamanahi beliau dengan kekayaan, maka, seperti itu jugalah menjaga kebajikan agama, turut dilihat beliau sebagai satu amanah dan tanggungjawab yang perlu dilakukannya sebelum ajal.

Di akhir pertemuan saya dengan beliau, sempat saya mengimbau kisah-kisah beliau sebelum dan selepas kaya. Sebagai individu Islam serta sahabat, tegur-menegur dan saling ingat-mengingatkan untuk kebaikan itu adalah kewajipan. Sewajarnyalah  kita memberi sokongan terhadap usaha-usaha baik yang dilakukan oleh Tuan Haji Safrin.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi