Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Jumat, 19 Agustus 2011

Rakyat Didahulukan, Pencapaian DiutamakanDatuk Bolkiah 


Nazri Abdullah


Monon @ Ahmad Shukri 

Pagi tadi, Pakcik Monon @ Ahmad Shukri menghubungi saya dan memaklumkan tentang perkembangan terkini program pada 22 Ogos 2011. Di awal perancangan, program ini dijadualkan menghimpun saudara2 baru, ibu2 tunggal, fakir miskin dan warga emas di samping pengislaman 9 orang bakal saudara seislam bertempat di surau Solimpodon . Gerakan kerja program ini berdasarkan ahli jawatan kuasa yang telah dibentuk. SUARA MUALAF SABAH dalam hal ini, cuba sedayanya menghubungi pihak-pihak berkaitan dan memberi jalan-jalan pengurusan kepada pakcik ini sebagaimana telah kita lakukan pada tahun-tahun sebelum ini. 

Berurusan bersama orang seusia pakcik Monon@Ahmad Shukri memberikan saya banyak pelajaran yang tidak mungkin saya timba dari mana-mana buku. Tanpa mengenal penat lelah, beliau ke sana ke mari berjumpa dengan pihak-pihak berkaitan memohon kebajikan dan bantuan bukan untuk dirinya tetapi untuk orang-orang yang berada di kawasannya. Semuanya atas dasar tanggungjawab beliau sebagai seorang muslim. Beliau sebelum ini telah beberapa kali turun ke Kota Kinabalu untuk berurusan dengan JAKIM. Harapan beliau agar bantuan-bantuan sewajarnya akan disumbang kepada pihak-pihak di kawasan beliau yang seharusnya menerima bantuan. Agak mengecewakan kerana di akhir pertemuan, pihak JAKIM hanya dapat menyediakan kelengkapan solat untuk 22 orang peserta ; saudara-saudara baru, dan juga untuk 9 orang yang bakal masuk Islam. Selebihnya, pihak JAKIM tidak dapat menyediakan kelengkapan ini atas dasar pengamatan mereka.

Usaha pakcik ini tidak berhenti setakat itu. Beberapa kali beliau mohon agar dapat berjumpa langsung dengan Datuk Bolkiah Hj Ismail selaku wakil Rakyat kawasan N.3 Pitas untuk memaklumkan tentang perkara ini dan akhirnya beliau berdepan sendiri dengan Datuk Bolkiah. Menurut pakcik Monon, Datuk Bolkiah sebelum ini telah menyatakan kesediaannya menyediakan makan sahur justeru, Datuk Bolkiah meminta pakcik Monon membantu Pegawai Jheains Pitas untuk menyenaraikan saudara2 baru dan yang berkaitan selain menyatakan janji2 lain sehingga Pakcik Monon terlalu yakin dengan apa yang diperkatakan oleh Datuk Bolkiah. Kisah pertemuan Pakcik Monon dan Datuk Bolkiah diceritakan pakcik Monon kepada SMS setiap kali beliau pulang dari rumah Datuk Bolkiah.

Pagi ini lain jadinya. Kata Pakcik Monon, Datuk tidak dapat memberi apa-apapun untuk program ini; baik sumbangan peribadi mahupun melalui jalan-jalan lain. Berulang-kali pula Datuk sarankan agar Pakcik Monon berurusan terus dengan pihak JHEAINS, JAKIM dan badan-badan agama yang lain di sekitar Kota Kinabalu. 
Sangat pelik dan menghairankan tindakan Datuk ini. Sebagai wakil rakyat, seharusnya beliaulah yang lebih bertanggungjawab melakukan kerja-kerja berhubung, menelefon dan berbincang dengan pihak-pihak berkaitan seperti yang dibuat Pakcik Monon, sesuai dengan jawatan beliau sebagai wakil rakyat Pembantu Menteri. Meskipun Pakcik ini turut merasai tanggungjawabnya terhadap saudara seagama dan rela berbuat semua kerja-kerja itu, namun siapalah Pakcik Monon berbanding Datuk Bolkiah?

Kata Pakcik Monon lagi, atas cadangan pihak AJK program , beliau sekali lagi diminta menghubungi Datuk Bolkiah untuk mohon sumbangan peribadi sebanyak RM500. Pun , Datuk ini tidak beri.

Sebagai aktivis mualaf Sabah yang tampil mengemukakan pelbagai isu dan permasalahan mualaf khususnya di negeri Sabah, sudah pasti SMS melihat perkara ini tidak wajar berlaku, apalagi melibatkan seorang Datuk yang tahu serba serbi dalam hal2 pentadbiran serta perjalanan sesuatu perkara. Datuk tidak wajar lepas tangan atau mengambil sikap tidak endah dalam hal ini.

Sebagai wakil rakyat, Datuk wajar menilai semula apa yang Datuk telah tuturkan pada Pakcik Monon@Ahmad Shukri melalui pelbagai sudut; politik, kemanusian, agama dan sebagainya. Pihak-pihak berkaitan terutamanya Ketua Menteri wajar mengambil perhatian perkara ini. Bagaimana mungkin slogan ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’ dapat dicapai jika YB-YB di bawah Yang Berhormat Ketua Menteri bersikap seperti ini kepada seorang pakcik yang hanya menjadi pengerusi kepada sebuah surau?

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi