Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Selasa, 06 September 2011

Mari Berdakwah


Bila sebut dakwah, fikiran biasa akan terfokus kepada dakwah yang disampaikan oleh mereka yang bergelar ustaz, ustazah, para alim dengan terampilan berserban, berkopiah,  berjanggut dan bertasbih. Kemudian, terbayang wajah  bertompok  hitam dahinya, hafaz Quran dan hadis dan tempat tinggalnya di rumah buruk nan tiada punya apa-apa, jauh sekali memiliki  kereta.

Namun,  kefahaman ini perlu diluruskan agar konsep dakwah lebih luas sehingga siapapun kita, kita masih dilihat sebagai pendakwah, sesuai dengan maksud kejadian manusia yang dicipta Allah sebagai khalifah di muka bumi. Maka, orang yang tidak berlatarkan pendidikan agama dan tiada tampilan kebiasaan yang kita persepsikan sebagai pendakwah asal saja menyeru dan membawa manusia kepada kebaikan juga  sebenarnya adalah pendakwah.  Justeru, setiap kita tidak punya  alasan untuk cuba lari dari menjadi  daie atau pendakwah.

Persoalannya, bagaimana supaya kita yang tidak termasuk dalam persepsi umum seorang pendakwah turut sama bertanggungjawab menjadi daie sedang keberadaan kita hanyalah  sebagai seorang petani atau peladang atau penternak? Bahkan sebenarnya ia lebih mudah berbanding kedudukan seorang ahli agama yang kadangkala  terpaksa mencari sumber rujukan ketika memperkatakan perkara yang hendak diceramahkan. Jika anda Sang Petani, bukankah mudah membuat kebaikan ketika  anda menyempurnakan tanggungjawab anda menjadi penyampai suatu program keagamaan yang anda ketahui bakal berlangsung di tempat anda lalu mengajak sanak saudara dan keluarga anda ke program itu?

Bantutan  dakwah boleh saja berlaku dalam suasana dan keadaan pelbagai . Seorang imam yang  tidak mempunyai kenderaan misalnya akan menjadikan gelanggang dan ruang dakwahnya terhad. Jika  disokong dengan kemudahan,  pasti bakal melebar gelanggang dakwahnya. Setiap kita seharusnya memikirkan perkara ini . Mengapa ia terjadi?

Pengerusi JKKK dan Ketua Kampung lebih mahal elaunnya daripada seorang imam.  Bahkan, berlaku di beberapa buah kampung yang Pengerusi JKKKnya  bukan saja berpendapatan tetap kerana bekerja di sektor awam atau swasta  tetapi,  dia turut mendapat elaun tambahan kerana menjadi  pengerusi jawatankuasa keselamatan kampung.  Pengerusi JKKK lantikan dan berjawatan seperti ini termasuk masyarakat setempat seharusnya lebih peka  dan memberi ruang serta sokongan kepada  imam kampung menjadi pengerusi JKKK. Pendapatannya bakal bertambah dan ini membolehkan dia membeli motor untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain. Inilah antara strategi yang perlu dibuat dalam memastikan operasi dakwah satu-satu tempat berjalan lancar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi