Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Senin, 26 September 2011

Menanti JawabanKepada,
Perdana Menteri Malaysia,
Ketua Menteri Sabah,
Wakil Rakyat Beragama Islam,
Persatuan-persatuan Mualaf,
Pemikir Islam,
Individu Islam.

Assalamualaikum.

Dengan ringkasnya, di mana juga kalian berada ketika ini Suara Mualaf Sabah sekali lagi ingin menarik perhatian kalian, agar memikir dan mendalami gagasan dan permintaan kami kaum mualaf. Termasuk kenyataan ini, sudah kali ke-empat permintaan serupa ini kami lontarkan. Pun, sehingga kini, kami belum menerima sebarang reaksi berbentuk ulasan atau maklumbalas dari pihak kalian, apa lagi memanggil pihak kami untuk membincangkan kewajaran permintaan kami agar pihak kalian  melantik seorang senator dari kalangan para mualaf.

Kami berasa dengan kekerdilan dan ketiadaan kuasa politik pada kami, maka dengan cara maya sebegini sajalah kami bisa menyuarakan perkara ini, apalagi pintu-pintu pihak kalian terlalu gah dan jauh untuk kami kunjungi. Pun juga, jikalau kalian berada di sekitar kami, kami tiadalah bertempat dan menerima kerusi dan meja istimewa tanda keberadaan kami di sisi kalian. Meski  ada waktu sebahagian golongan kami berada di meja-meja bersama kalian tetapi itu adalah protokol atas sebab mereka menjawat jawatan awam. Seringkali bahkan biasa, kalian tidakpun mengambil perhatian kewujudan mereka.

Suara Mualaf Sabah mohon agar kalian memberi jawaban jujur atas permintaan ini. Permohonan ini bukan hanya sekadar kewajaran bahkan keperluan agar keterabaian yang berlaku pada golongan kami dapat dikhabarkan secara tepat, agar hak-hak kami tidak diperkecil-kecil dan diperlambat-lambatkan.  Agar juga agenda-agenda berkaitan pendidikan, ekonomi, politik, pembangunan insan dan seumpamanya terhadap golongan kami diperbincang sebagaimana adanya kami.

Kewujudan kami jika diperhalusi dan dibincangkan, dijadikan agenda negara dan negeri tidak akan merugikan sesiapa bahkan secara totalnya bakal menguntungkan dunia Islam. Apa kalian tidak melihat potensi ini? Kalian bukan saja berbakti di dunia bahkan sahamnya pasti dihitung Allah hingga ke akhirat. Kami melihat jelas perkara ini. Silalah beri ruang pada kami dan kami bersedia memberitahu kebenaran maksud kami.

Akhir sekali, jika kalian berasa permintaan kami ini tidak wajar dan tidak penting, silalah respon perkara ini secara meluas; melalui siaran akhbar, TV, halaman sosial kalian atau apa cara sekalipun hebahannya agar golongan mualaf secara umum dapat menerima berita dan mengetahui jawapan kalian.

Jika golongan OKU, artis, orang asli serta individu-individu yang menyumbang fikiran juga yang berpengaruh dari sudut pengimbangan ( jalan ambil hati ) kalian lantik kerana kepentingan mereka, mengapa pihak kami tidak boleh meminta wakil dari kalangan kami?

Kepada pihak-pihak berkaitan yang terpanggil dan melihat permintaan kami ini tidak patut bahkan berlebih-lebihan hatta merugikan mana-mana pihak, silalah juga beri ulasan melalui saluran yang sama, agar kami tahu. Namun, jika pada pengamatan dan pemikiran kalian melihat ada kewajaran dan keperluan permintaan ini dibuat, maka kami juga mohon agar kalian memasukkan permintaan kami ini sebagai agenda perbincangan di peringkat kalian atau paling tidakpun masukkan perkara ini dalam fail timbul kalian.

Jika tidak dilihat sumbang, Suara Mualaf Sabah mengalu-alukan pertemuan empat mata kepada sesiapa saja yang berkait nama dan jawatannya di atas. Justeru, itulah jalan terbaik agar mudah bagi kami memperjelaskan kerasionalan tuntutan kami.  Kepada pengamal media massa, para wartawan, penulis-penulis blog, facebook, pensyarah politik khususnya, kami mohon agar kalian menyalin kenyataan ini jika mahu membantu kami ( Golongan Mualaf ) memperluaskan hebahan ini hingga ia sampai ke telinga PM.

Sekian. Terima Kasih
Suara Mualaf Sabah ( SMS )

Nota;
SMS bersedia berada di mana-mana pentas untuk menyatakan secara langsung perkara ini. Jika ada pihak-pihak berkaitan yang bermurah hati menganjurkan program perbincangan untuk hal ini, SMS sangat bersetuju. Silalah berhubung.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi