Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 31 Desember 2011

Penafian SMS


Oktober 2008 adalah detik mula SMS menggunakan blog sebagai media penyampai Suara Mualaf Sabah kepada pihak-pihak berkaitan selain akhbar kemudian disusuli Radio Online Cahayafm, facebook dan youtube. Semuanya dibuat dengan harapan pihak-pihak berkaitan mengambil peduli sekali gus mengetahui pelbagai permasalahan mualaf di Sabah. 

Tidak terniat malah bukan tujuan SMS mengaibkan mana-mana pihak dengan pendedahan pelbagai permasalahan bahkan SMS sedar telah wujud individu-individu atau team dalam organisasi atau jabatan berkaitan yang berperanan dalam mengurus hal-hal mualaf. Tetapi, SMS percaya bukan semua permasalahan mualaf sampai ke telinga pihak-pihak berkaitan dan jika sampaipun, ia bersifat politik semasa yang sifatnya kurang telus. 

Tukaran tahun 2012 ini, SMS berharap kepada sesiapa yang inginkan maklumat langsung , silalah berhubung terus dengan SMS tanpa melalui sesiapa kerana SMS tidak pernah mewakilkan mana-mana individu kecuali seorang dua yang telah bermula bersama-sama SMS sebagai rakan kerja sejak 2004. Penafian ini bertujuan supaya nama mualaf tidak diperdagangkan dan dijadikan lombong wang apalagi mengaitkan nama SMS sendiri. 

Sementara pelajar-pelajar yang inginkan bantuan penyelidikan daripada SMS dan tidak tertunai, SMS mohon maaf kerana tidak dapat menyempurnakan hasrat murni kalian atas kekangan peribadi SMS. SMS sarankan agar pelajar terlibat terus berjumpa SMS jika berkesempatan. Semua artikal dan gambar berkaitan , boleh kalian ambil untuk tujuan penyelidikan. Namun, SMS mohon agar bahan-bahan ambilan ini diletak link sumber Suara Mualaf Sabah atau laman-laman berkaitan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi