Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Kamis, 23 Februari 2012

SAR Kg. Salimandut

Selaku Pengerusi SAR Kampung Salimandut Tandek , Kota Marudu, saya dengan rasa rendah diri, memohon kepada muslimin dan muslimat, para ahli koperat serta badan-badan NGO yang bermurah hati agar bersama-sama memberi sumbangan dalam bentuk kewangan, alat bantu mengajar sekolah, buah fikiran dan tenaga kepada SAR ini yang dibina khusus untuk anak-anak dan saudara-saudara mualaf di kawasan Tandek, Kota Marudu. Mudah-mudahan, sumbangan itu bakal melancarkan pelaksanaan kelas dan pengajian yang dirancang dalam masa terdekat .

Sebagai makluman, Sekolah Agama Rakyat ini baru saja diluluskan pendaftarannya di bawah JHEAINS dan belumpun wujud sebarang kemudahan melainkan sebuah masjid yang letaknya di Kg. Salimandut sekali gus berfungsi sebagai kelas sementara sehinggalah bangunan di tapak seluas 3 ekar terbina. Pun, kami masih dalam rangka mencari dana untuk membangunkan bangunan sekolah ini.

Atas sebab ketiadaan bajet, akaun sekolah setakat ini belum dapat diwujudkan. Sebagai alternatifnya, sumbangan bolehlah di salurkan melalui akaun saya; MAYBANK- MOHD. NAZRI BIN ABDULLAH -160072482011. Meskipun cara ini agak janggal dan bertentangan, namun, inilah pilihan yang ada pada kami setakat ini. Jika selepas ini wang deposit untuk membuka akaun sudah cukup, serta-merta akaun peribadi ini akan bertukar ke akaun khas. Perkara ini akan dimaklumkan dari masa ke masa.

Kepada penyumbang yang bermurah hati, sila mesej nama dan jumlah sumbangan anda selepas membuat sumbangan ke akaun tersebut untuk kami bawa ke mesyuarat khas pengurusan. Sebarang pertanyaan, sila hubungi 019-8827449 langsung kepada saya.

Sama-sama kita berdoa moga usaha mendirikan SAR di Tandek ini dipermudahkan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi