Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Senin, 27 Februari 2012

Suara Mualaf Sabah diangkat sebagai sebuah badan NGO berdaftar


Nazri AbdullahPetikan kenyataan Pengarah ( JAKIM ) Sabah untuk mewujudkan Jawatankuasa Penyelaras KAFA Peringkat Kebangsaan bagi membincangkan dan mengenalpasti usaha-usaha ke arah meningkatkan dan meyelaraskan KAFA seluruh negara  [Sabah Times keluaran Isnin, 27 Februari 2012]  amat disambut baik bahkan begitu juga kewujudan ahli jawatankuasa peringkat negeri.

Suara Mualaf Sabah sukacita mencadangkan supaya bakal-bakal ahli jawatankuasa berkenaan bukan saja dianggotai badan-badan agama, tapi juga dilantik dari kalangan aktivis-aktivis NGO serta penulis blog dan web berdasarkan pengalaman mereka.  Begitu jugalah dalam perbincangan berkaitan dakwah. Adalah penting membawa masuk orang-orang berpengalaman serta terlibat dalam kemasyarakatan untuk tujuan membantu khususnya mendapatkan pandangan dari sudut mereka.  Amat mengecewakan apabila wakil-wakil persatuan dan  pertubuhan apalagi penulis maya tidak terlihat langsung kelibat mereka dalam satu-satu perbincangan.  Walhal,  bukan semua mereka tidak punya pemikiran yang baik dalam membincangkan isu-isu berkaitan. Justeru, cetusan ini wajar diambil perhatian oleh jabatan agama.


Jika Suara Mualaf Sabah sebelum ini tampil sebagai media maya yang membawa isu-isu mualaf Sabah, dan alhamdulillah beberapa isu yang SMS kemukakan diambil perhatian oleh pihak jabatan agama , tiba masanya Suara Mualaf Sabah diangkat sebagai sebuah badan NGO berdaftar. Dalam waktu terdekat, pembentukan ahli jawatankuasa bakal dibuat untuk tujuan pendaftaran ke ROS.
Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi