Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 30 Juni 2012

Perkongsian
MJasni AShukri atau Rumputt. Saya mengenali beliau melalui alam MAYA. Ketika itu beliau sedang ke udara di sebuah radio online dipanggil Ponetfm. Saya terpanggil untuk mengenali beliau lebih dekat kerana ada sesuatu yang saya lihat boleh dipasar untuk dakwah masa itu. Cuma, beliau tidak perasan. Pertemuan pertama di dataran Bengkoka bersama beberapa rakan lain, menguatkan lagi naluri bahawa saya boleh berbuat sesuatu terhadap ilmu dan kemampuan beliau. 

Antara kata-kata yang saya utarakan pada beliau pada waktu-waktu pertemuan, “Kamu bukan batu yang tidak berharga tapi, bagi saya kamu adalah sebutir permata, sama ada kamu percaya atau tidak, satu masa kita akan bersiaran di hotel bersama orang kenamaan”. Beliau tersipu masa itu, namun saya yakin saya boleh melakukannya dengan izin Allah, berdasarkan pengalaman. Kini, ia sudahpun berlaku.


Kita sering mendengar rungutan dan kekecewaan dalam pelbagai bidang. Sedar atau tidak, persainganlah menyebabkan kita gagal memiliki apa yang kita impikan. Lantas, hilang rasa keyakinan diri. 
Kemudian, terasalah seperti dunia ini tidak adil pada kita. Bukan itu sahaja, macam-macam lagi anggapan negatif datang membaluti fikiran dan jiwa. Kebuntuan sebegini perlu dikikis dan dibuang untuk mengangkat diri kita menuju destinasi mengenal diri sebelum mencipta satu demi satu kejayaan hatta kejayaan yang dirasakan mustahil. 
Kami bersedia kongsikan bagaimana melepasi tali yang mengikat potensi diri anda.Bagaimana, bila dan di mana? Akan kami war-warkan nanti.
Tidak ada komentar:

Posting Komentar

'SUDAHKAH ANDA SOLAT '

Kepentingan Menjaga Solat Hadith :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ”

Riwayat at-Tirmidzi