Klik player di bawah untuk mendengar siaran CAHAYAFM

Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Senin, 27 Februari 2012

Suara Mualaf Sabah diangkat sebagai sebuah badan NGO berdaftar


Nazri AbdullahPetikan kenyataan Pengarah ( JAKIM ) Sabah untuk mewujudkan Jawatankuasa Penyelaras KAFA Peringkat Kebangsaan bagi membincangkan dan mengenalpasti usaha-usaha ke arah meningkatkan dan meyelaraskan KAFA seluruh negara  [Sabah Times keluaran Isnin, 27 Februari 2012]  amat disambut baik bahkan begitu juga kewujudan ahli jawatankuasa peringkat negeri.

Suara Mualaf Sabah sukacita mencadangkan supaya bakal-bakal ahli jawatankuasa berkenaan bukan saja dianggotai badan-badan agama, tapi juga dilantik dari kalangan aktivis-aktivis NGO serta penulis blog dan web berdasarkan pengalaman mereka.  Begitu jugalah dalam perbincangan berkaitan dakwah. Adalah penting membawa masuk orang-orang berpengalaman serta terlibat dalam kemasyarakatan untuk tujuan membantu khususnya mendapatkan pandangan dari sudut mereka.  Amat mengecewakan apabila wakil-wakil persatuan dan  pertubuhan apalagi penulis maya tidak terlihat langsung kelibat mereka dalam satu-satu perbincangan.  Walhal,  bukan semua mereka tidak punya pemikiran yang baik dalam membincangkan isu-isu berkaitan. Justeru, cetusan ini wajar diambil perhatian oleh jabatan agama.


Jika Suara Mualaf Sabah sebelum ini tampil sebagai media maya yang membawa isu-isu mualaf Sabah, dan alhamdulillah beberapa isu yang SMS kemukakan diambil perhatian oleh pihak jabatan agama , tiba masanya Suara Mualaf Sabah diangkat sebagai sebuah badan NGO berdaftar. Dalam waktu terdekat, pembentukan ahli jawatankuasa bakal dibuat untuk tujuan pendaftaran ke ROS.
Kamis, 23 Februari 2012

SAR Kg. Salimandut

Selaku Pengerusi SAR Kampung Salimandut Tandek , Kota Marudu, saya dengan rasa rendah diri, memohon kepada muslimin dan muslimat, para ahli koperat serta badan-badan NGO yang bermurah hati agar bersama-sama memberi sumbangan dalam bentuk kewangan, alat bantu mengajar sekolah, buah fikiran dan tenaga kepada SAR ini yang dibina khusus untuk anak-anak dan saudara-saudara mualaf di kawasan Tandek, Kota Marudu. Mudah-mudahan, sumbangan itu bakal melancarkan pelaksanaan kelas dan pengajian yang dirancang dalam masa terdekat .

Sebagai makluman, Sekolah Agama Rakyat ini baru saja diluluskan pendaftarannya di bawah JHEAINS dan belumpun wujud sebarang kemudahan melainkan sebuah masjid yang letaknya di Kg. Salimandut sekali gus berfungsi sebagai kelas sementara sehinggalah bangunan di tapak seluas 3 ekar terbina. Pun, kami masih dalam rangka mencari dana untuk membangunkan bangunan sekolah ini.

Atas sebab ketiadaan bajet, akaun sekolah setakat ini belum dapat diwujudkan. Sebagai alternatifnya, sumbangan bolehlah di salurkan melalui akaun saya; MAYBANK- MOHD. NAZRI BIN ABDULLAH -160072482011. Meskipun cara ini agak janggal dan bertentangan, namun, inilah pilihan yang ada pada kami setakat ini. Jika selepas ini wang deposit untuk membuka akaun sudah cukup, serta-merta akaun peribadi ini akan bertukar ke akaun khas. Perkara ini akan dimaklumkan dari masa ke masa.

Kepada penyumbang yang bermurah hati, sila mesej nama dan jumlah sumbangan anda selepas membuat sumbangan ke akaun tersebut untuk kami bawa ke mesyuarat khas pengurusan. Sebarang pertanyaan, sila hubungi 019-8827449 langsung kepada saya.

Sama-sama kita berdoa moga usaha mendirikan SAR di Tandek ini dipermudahkan.

Selasa, 21 Februari 2012

SAR Kg. Salimandut

Syukur kepada Allah. Akhirnya pendaftaran Sekolah Agama Rakyat Kg. Salimandut, Tandek, Kota Marudu, Sabah diluluskan pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah. Kepada muslimin dan muslimat, pihak kami mohon bantuan merekacipta logo untuk sekolah ini. Berikut disertakan sedikit latar belakang SAR untuk memudahkan anda mendapat gambaran logo rekaan itu nanti:-
1. Bangunan sekolah Agama 
2. Masyarakat persekitaran sebahagian besarnya terdiri daripada mualaf
3. Kombinasi warna hijau, putih dan hitam
4. Penempatan dikelilingi padi/ masyarakat petani/ kaki bukit
5. Kitab al-Quran, sumber rujukan
6. Perkampungan di kaki bukit
7. Kalimah Syahadah

Seyogia jika tujuh unsur di atas dicantum menjadi logo berukuran 1499 x 977 px. Bagaimanapun, anda boleh mencadangkan rekabentuk logo lain berdasarkan ilham anda sendiri. Kami mohon agar perincian setiap logo turut disertakan bersama.

Anda boleh menghantar lebih dari tiga bentuk logo rekaan sendiri. Logo yang menepati pilihan jemaah tadbir sekolah ini bakal dijadikan logo tetap sekali gus menjadi tanda mercu SAR ini. Sumbangan idea anda sangat kami perlukan, justeru penyertaan ini dibuka kepada semua muslimin dan muslimat.
Semoga bantuan yang diberikan bakal menjadi saham akhirat anda.

Kamis, 16 Februari 2012

Senin, 06 Februari 2012

Jumpa Wali ?

 Datuk Sairin Karno

 Datuk Tawfiq Titingan
 
Datuk Masidi Manjun


Dalam perjalanan ke Merbuk, selepas bertemu Pak Su Mid, Ustaz Abdul Halim Abas melontarkan persoalan; “Ketika zaman USNO, tokoh politik menjadikan Tuan Guru Hj. Muda, Lahad Datu sebagai rujukan dan tempat nasihat kerohanian mereka. Selepas kematian Tuan Guru Hj. Muda, Sabah kehilangan tokoh seperti beliau”. Kami di belakang kereta diam melayani pemandangan melalui tingkap kereta yang dipandu Hj. Khobil. 

Destinasi kembara selama 3 hari di kaki bukit Haji Omar, Merbuk. Daerah ini kaya dengan sejarah. Masih kelihatan tapak-tapak sejarah yang sebahagiannya kini menjadi tapak sawah padi. Sepanjang waktu kami dihidang pelbagai kisah dan sejarah Islam yang sebahagiannya insyaAllah, boleh diterjemahkan ke Sabah.

Semalam di rumah Ustaz Tarmizi, saya lontarkan beberapa harapan dan cadangan agar guru-guru pondok yang ramai di semenanjung ini agar berhijrah ke Sabah dan Sarawak untuk kembangkan rangkaian pondok mereka ke 2 buah negeri ini, ringkasnya bercawangan. Bagi orang-orang soleh idola mereka adalah para pencinta dan pemburu cinta Allah. Walau di manapun mereka berada, kita sepatutnya mencari mereka agar pemikiran dan jiwa kita terisi dengan petunjuk dan ilmu.

Pacuan kereta Vios selaju 120 kilometer sejam, menjadikan perjalanan kami agak pantas, sementara Ustaz Abdul Halim Abas terus ligat melontarkan pembacaannya terhadap dakwah di Sabah. Sejak dulu, inilah Ustaz Abdul Halim Abas yang saya kenali. Pada akhir nota beliau di serambi petang Teluk Air Jernih ketika ini, ada saranan supaya Datuk Masidi Manjun, Datuk Tawfiq Titingan dan Datuk Sairin Karno datang menziarahi Pak Su Mid. Saya turut disaran beliau agar menghubungi mereka. Kenapa  perlu mereka berjumpa Pak Su Mid ? InsyaAllah, ia akan terjawab ketika mereka mengambil ruang dan kesempatan menemui sendiri Pak Su Mid. Sayugia mereka berusaha  mendapatkan ruang dan waktu tersebut  sebelum PRU ke-13.

Jumat, 03 Februari 2012