Klik player di bawah untuk mendengar siaran CAHAYAFM

Kepada seluruh muslimin dan muslimat yang tidak jemu-jemu menyumbang wang ringgit, tenaga dan fikiran dalam membantu usaha dakwah di pendalaman Sabah, saya bagi pihak Dusun Islam Sabah merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua, khususnya Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi, YB. Datuk Taufik Hj. Abu Bakar Titingan, YB. Hj. Arifin Arif, YB. Datuk Sairin Karno, YB. Datuk Masidi Manjun, YB. Datuk Bung Moktar Radin, Jailani Hamdan, serta Kerajaan Persekutuan juga Negeri . Tidak lupa juga kepada para pendakwah yang kami bawa ke Sabah ; Ustaz Abdul Halim Hj. Abbas, Habib Rezieq Sihab beserta rombongan, ustaz Razak Bakar, Habib Ali, Ustaz Yusuf Din, Dr. Ismail, saudara Bilal dan saudara Nazrey Johani. Juga kepada penggiat dakwah di Sabah yang sentiasa bersama kami;Ustaz Hanzalah al-Hafiz, Ustaz Ridhwan Baharun, saudara Asree Moro, Pn. Rosnani Untol, saudara Imran Hj. Ibrahim, Saudara Azman( Tawau) dan saudara Azman ( Lahad Datu), saudara Hasrul Abdullah, saudara Muslim Abdullah, Hj. Safrin Karim, saudara Wahid Karim dan ramai lagi orang perseorangan yang tidak dapat disebut nama-nama mereka dalam perutusan Hari Raya Aidil Adha 2008 ini. Terima kasih atas sumbangan buku-buku Panduan Solat, buku Iqra, al-Quran, kain telekung, kain sarung, sejadah, CD Fardu Ain, pakej penghantaran menunaikan ibadah umrah, baju-baju terpakai dan sebagainya. Kesemuanya telahpun kami sampaikan kepada mereka yang berhak menerimanya di pelusuk-pelusuk kampung di pendalaman Sabah. Akhir sekali, kami percaya bahawa Islam tercinta ini hanya akan tertegak bila empat golongan ini bersatu; 1. Pemimpin yang adil 2. Ilmu para ulamak 3. Pemurahnya orang kaya 4. Doa orang fakir ( Ya ... Allah dengan limpahan rahmat-Mu kami pohon agar mereka yang terlibat dalam usaha dakwah di bumi-Mu ini khususnya di Negeri Sabah, dikurniakan rahmat keampunan-Mu . Amin ya Allah. )

Pengikut

"وَأَلَّوِ ٱسْتَقَمُوا۟ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَهُم مَّآءً غَدَقًۭا
Dan bahwasanya jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak)." (QS. AL JIN:16)

Sabtu, 30 Juni 2012

Perkongsian
MJasni AShukri atau Rumputt. Saya mengenali beliau melalui alam MAYA. Ketika itu beliau sedang ke udara di sebuah radio online dipanggil Ponetfm. Saya terpanggil untuk mengenali beliau lebih dekat kerana ada sesuatu yang saya lihat boleh dipasar untuk dakwah masa itu. Cuma, beliau tidak perasan. Pertemuan pertama di dataran Bengkoka bersama beberapa rakan lain, menguatkan lagi naluri bahawa saya boleh berbuat sesuatu terhadap ilmu dan kemampuan beliau. 

Antara kata-kata yang saya utarakan pada beliau pada waktu-waktu pertemuan, “Kamu bukan batu yang tidak berharga tapi, bagi saya kamu adalah sebutir permata, sama ada kamu percaya atau tidak, satu masa kita akan bersiaran di hotel bersama orang kenamaan”. Beliau tersipu masa itu, namun saya yakin saya boleh melakukannya dengan izin Allah, berdasarkan pengalaman. Kini, ia sudahpun berlaku.


Kita sering mendengar rungutan dan kekecewaan dalam pelbagai bidang. Sedar atau tidak, persainganlah menyebabkan kita gagal memiliki apa yang kita impikan. Lantas, hilang rasa keyakinan diri. 
Kemudian, terasalah seperti dunia ini tidak adil pada kita. Bukan itu sahaja, macam-macam lagi anggapan negatif datang membaluti fikiran dan jiwa. Kebuntuan sebegini perlu dikikis dan dibuang untuk mengangkat diri kita menuju destinasi mengenal diri sebelum mencipta satu demi satu kejayaan hatta kejayaan yang dirasakan mustahil. 
Kami bersedia kongsikan bagaimana melepasi tali yang mengikat potensi diri anda.Bagaimana, bila dan di mana? Akan kami war-warkan nanti.
Senin, 25 Juni 2012

Bobolian Masuk Islam | Pawang Masuk Islam | Kg. Salimandut, Tandek


Dadus binti Pamaju lahir pada 12.5.1925 dan kini berusia 87 tahun. Beliau adalah antara Bobolian yang sekian lama menjadi rujukan dalam hal perubatan masyarakat Dusun Kimaragang Tandek. Kemampuan beliau membaca mantera dalam ritual pengubatan selama 3 hari 3 malam merupakan kebiasaan baginya. Bukan itu sahaja, beliau bahkan telah melahirkan anak murid yang turut sama membantu beliau dalam mana-mana upacara penganut Pagan. Akhirnya, pada tanggal 23 Jun 2012 bersamaan bulan Syaaban, selepas solat Isyak beliau memeluk Islam. Katanya, sejak sekian lama dia telahpun mengetahui bahawa Islamlah agama benar. Sebelum pengislamannya, telah beberapa kali beliau menyatakan hasratnya memeluk Islam kepada cucunya. Katanya, ”uruskan pengislaman saya sebelum saya sakit kuat”.

Rabu, 20 Juni 2012

SogokanAdalah tidak wajar jika mana-mana pertubuhan atau persatuan atas nama Islam tidak mahu duduk semeja atau bekerjasama dengan mana-mana pihak jabatan agama, demikian jugalah sebaliknya. Namun, apa yang berlaku kini, persatuan-persatuan atau pertubuhan hanya dilibatkan pada waktu-waktu tertentu saja. Seharusnya, mana-mana pihak atau badan-badan agama yang mendapat peruntukan wajar menyalurkan bantuan kepada persatuan atau pertubuhan mengikut kuasa yang diberi agar kelompok-kelompok ini boleh dan mampu melakukan sebarang aktiviti di peringkat mereka. Apalah ertinya pertubuhan atau persatuan yang ada jika tidak dijadikan rakan pasukan oleh jabatan agama.
Berita lanjut; http://www.suaramualaf.com/

Sabtu, 16 Juni 2012

Kamis, 07 Juni 2012

Menaja Pelajar

Assalamualaikum. 

Kepada warga Kota Marudu dan Pitas khususnya belia dan beliawanis lepasan SPM yang tidak dapat menyambung pelajaran ke mana-mana institusi atau tingkatan 6 bawah, pihak SAR Kg. Salimandut bersedia menaja beberapa orang dalam kalangan mereka untuk menyambung pelajaran ke sebuah pondok di Kedah ( pondok Nurul Ihsan. Kokdiang Kedah ),selama tempoh 1 tahun atau mengikut kecepatan peningkatan ilmu pelajar.

Tiket perjalanan pergi dan balik dan wang poket akan disediakan pihak SAR Kg. Salimandut. Sehabis belajar di pondok ini, pelajar akan berkhidmat di SAR Kg. Salimandut. Sesiapa yang berminat sila hubungi 019-8827449 atau SMS dengan kadar segera.

Rabu, 06 Juni 2012

Kisah Orang Dakwah?Mohd. Arabi Abdullah, nama sebenarnya Saimon Petrus pernah mengkristiankan beberapa orang Islam di Sarawak. Dipendekkan cerita, berdasarkan pengalaman dan kemampuan beliau dalam dunia dakwah, akhirnya beliau dikerah ke pedalaman Sabah, di daerah Keningau untuk berdakwah. Beberapa waktu selepas itu, beliau ditemani seorang sahabat  seperjuangan dari semenanjung. Menurut Arabi, datang sahabat ini bukan atas tiket arahan sebagaimana beliau. Tapi, itu tidak menjadi persoalan kerana fokus utama adalah dakwah.

Mereka ke hulu dan ke hilir. Berjumpa orang-orang kampung dalam keadaan berjalan kaki, kekadang menumpang kereta-kereta balak. Kemudian, tidur di rumah-rumah panjang  di samping melihat dan merasai pelbagai sikap dan kepercayaan  masyarakat pedalaman. Namun, kata Arabi Abdullah, bukan semua sahabat dan kawan kita benar-benar tulus dalam bab-bab memberi laporan.  Akhirnya, watak-watak utama umpamanya akan hilang, terhakis oleh ketidakjujuran. Sementara watak-watak sampingan pula menjadi watak utama. Itu ulasan Arabi terhadap rakannya dahulu. Beberapa pengalaman dakwah di pedalaman Sabah yang ditulis rakannya itu menurut Arabi tidak benar kerana bukan sahaja mematikan watak-watak utama kisah bahkan menghakmilik watak yang bukan wataknya.

Masih berkisar orang yang sama. Haji Adnan turut mengingatkan kepada saya. Kata beliau “Nazri, berhati-hati”, tanpa lanjutan kata. Akhirnya, saya temui maksud kata-kata itu. Rupanya,  manusia itu  pencedok kisah-kisah dakwah mereka. Watak-watak utama kisah akan jadi miliknya=menipu.

Lain kisah. Seorang haji dari semenanjung datang berjumpa saya di awal tahun 2000-an. Waktu itu, dia belum bergelar dato. Gara-gara mulut manisnya, sehingga kini saya berhutang janji dengan beberapa orang individu di Ranau.  Dia beriya-iya meminta tolong dengan saya.  Saya ingat lagi katanya waktu itu: “ Nazri, tolong cari anak-anak yatim untuk kita terbangkan ke KL untuk terima sumbangan Koperasi……….”. Setahu saya, koperasi ini milik beliau. Saya pun mencari anak-anak yang dimaksudkan. Tiba masa, saya tanyai dia dan dengan selamba dia beri alasan memalukan. Sangat licik. Perbuatannya meletak nama saya menjadi orang penting dalam koperasinya rupanya ada udang sebalik batu. Akhirnya, bukan saya sahaja, dengan nama anak-anak yatim sekali dia peralatkan. Beberapa waktu, barulah saya mendapat sebab mengapa dia peduli dengan nama-nama Sabahan waktu itu. Saya tidak menyangka dia jaja nama kami dan berurusan dengan salah seorang menteri Sabah berasal dari Ranau. Saya jumpa menteri ini dan benar, itulah kejadiannya.

Si pencedok watak dan haji yang kini sudah berpangkat dato, agak sama watak luaran mereka. Kedua-duanya cenderung berserban jubah. Akhirnya, bukan nama dan bukan kisah sahaja yang diperalatkan tapi dengan pakaian sunnah sekali mereka peralat. Pengalaman saya dijadikan ‘alat’ bukan setakat 2 kali, bahkan berkali-kali. Mereka juga datang dengan watak hampir sama seperti dua manusia ini. Benar-benar mencemar pakaian nabi. Pinta saya tidak banyak. Berhenti menipu dan datangi mereka yang sudah kalian tipu. Mohonlah kemaafan.